• Politicienii se întrec în acțiuni să-și salveze cetățenii cu vaccinul anti-COVID
  • Vladimir Putin imunizează rușii cu un vaccin care încă nu a ieșit din teste
  • Boris Jonhson i-a pus pe toți pe jar după ce Marea Britanie a aprobat vaccinul Pfizer
  • Trump este frustrat de ritmul aprobării vaccinului de către FDA
  • UE rămâne în urma statelor naționale în cursa către imunizare
  • România are o strategie milităroasă și netransparentă pentru vaccinare

Politicienii lumii au pornit cursa pentru vaccinare. Așa că, o criză sanitară în care ți-ai fi dorit acțiuni luate de medici și experți s-a transformat în bătălia politicienilor. Premierul britanic i-a pus pe toți pe jar după ce UK a aprobat vaccinul Pfizer acum două zile.


Simon Stevens, șeful NHS: „Săptămâna viitoare, în jur de 50 de spitale din Anglia vor începe să ofere vaccinul persoanelor de peste 80 de ani, angajaților din căminele de bătrâni și altor persoane identificate de comitetul pentru vaccinare.”

Boris Johnson, prim-ministrul Marii Britanii: „Să nu fim luați de un val de optimism exagerat sau să nu cădem pradă ideii naive că lupta s-a terminat. Nu s-a terminat.”

Donald Trump este însă supărat de ritmul în care FDA aprobă vaccinul.
Și-ar fi dorit să se laude primul, mai ales pe final de mandat, cu startul campaniei de vaccinare.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

CNN spune că spiritele la Casa Albă sunt agitate după ce Boris Johnson flutură marea victorie.

Șeful FDA, Stephen Hahn a fost chemat la discuții, însă el rămâne imun la supărările lui Trump.

În această cursă a vaccinării s-a înscris și Vlamir Putin. El vrea să înceapă imunizarea rușilor săptămâna viitoare. Occidentalii sunt însă neîncrezători deoarece SputniK nu a trecut prin toate testele.


Vladimir Putin, președinte Federația Rusă: „Sputnik V ne dă posibilitatea de a începe dacă nu o vaccinare în masă, atunci cel puțin la o scară largă.”

În acest timp, Uniunea Europeană stă la coadă la speranță. Vaccinul a venit, dar nu și aprobarea pentru a-l folosi. Angela Merkel pare resemnată cu situația, deși vaccinul Pfizer este o realizare germană în mare măsură.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: „Știm că primele aprobări în Uniunea Europeană ar putea veni până la finalul lunii decembrie. Trebuie să așteptăm să vedem ce se întâmplă.”

Dacă în celelate state au angrenat experți civili și grupuri academice să elaboreze strategiile de vaccinare, la noi de la bun început vezi o turnură milităroasă.

Premierul, ministrul Sănătății și președintele țin strategia de vaccinare secretă. Poate azi se va face mai multă lumină după ședința Consiliului Suprem de Securitate.