• Mai mulți politicieni turci au condamnat modul de exprimare al lui Mario Draghi la adresa președintelui Tayyip Erdoğan.
  • Purtătorul de cuvânt al partidului de guvernământ, Ömer Çelik, a criticat „ipocrizia” guvernului italian, care îi tratează „în mod dictatorial și imoral pe imigranți“.
  • „Scoateți-vă mai întâi democrația din apele Mediteranei și apoi vorbiți!”, a spus Çelik.

Ieri și astăzi numeroși oficiali și politicieni turci au condamnat remarcile primului ministru italian Mario Draghi, care l-a numit „dictator” pe președintele Recep Tayyip Erdoğan în legătură cu protocolul de la întâlnirea de marți cu oficialii europeni, scrie Daily Sabah.

Printre politicienii care au criticat modul de exprimare al lui Draghi sunt și trei miniștri și purtătorul de cuvânt al partidului de guvernământ, Partidul Justiției și Dezvoltării (AK).

Ömer Çelik, purtătorul de cuvânt al Partidului AK, a criticat „ipocrizia” guvernului italian. „Îl numesc în mod nerușinat pe președintele nostru dictator. Dar apoi zic: „Ar trebui însă să cooperăm cu Erdoğan în probleme legate de imigrație”. Aceasta este culmea ipocriziei”, a spus Çelik astăzi.

Recomandări

O FURTUNĂ SOLARĂ AMENINȚĂ PĂMÂNTUL
ATENȚIE, CIP DEFECT
JUMĂTATE TU, JUMĂTATE EU
ISRAELUL EXTINDE OPERAȚIUNEA ÎN RAFAH
CIOLACU IA MĂSURI ANTI-SHRINKFLAȚIE
ÎNCEPE CAMPANIA ELECTORALĂ

Ömer Çelik: Scoateți-vă mai întâi democrația din apele Mediteranei și apoi vorbiți!

El a acuzat guvernul italian pentru tratarea „imorală” a imigranților și a invitat Italia să „își scoată democrația din apele Mediteranei”.

Cei care tratează imigranții în mod dictatorial și imoral cred că ne vor ține în continuare lecții de democrație. Cei care salută fasciștii din Europa încă mai cred că pot judeca pe toată lumea în numele democrației. Scoateți-vă mai întâi democrația din apele Mediteranei și apoi vorbiți!”, a adăugat el.

Chiar și Meral Akșener, liderul unuia dintre partidele de opoziție din Turcia, Partidul Bun (IYI), a luat atitudine față de modul în care s-a exprimat Mario Draghi, spunând: „Nu îi permitem premierului italian să-l amenințe pe Erdoğan”.

Comentariile lui Draghi au apărut în urma difuzării imaginilor care o prezintă pe Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, stânjenită un moment în cadrul întâlnirii de marți, când a fost silită să ia loc pe o canapea și nu i s-a oferit un loc pe un scaun, alături de cei doi bărbați politicieni, Erdoğan și Michel. Turcia a precizat însă că aranjarea locurilor a fost discutată anterior cu blocul comunitar și a fost făcută conform sugestiilor reprezentanților UE.