- Poliţiştii din Sindicatul Europol ameninţă cu proteste care încep din 1 decembrie, sub întrebarea „Cât M.A.I. răbdăm?!”.
- Ei spun că pensiile militare nu au fost indexate nici măcar cu inflaţia, iar din 2007 poliţiştii nu au avut parte de măriri ale salariilor.
Aceasta este întrebarea care ar trebui să fie pe buzele fiecărui poliţist în această perioadă. Negocierile politice pentru formarea majorităţii guvernamentale au avut drept unic scop împărţirea <ciolanului> pentru clientela politică flămândă. Vedem că respectarea Legii este facultativă în <Statul de drepţi> al preşedintelui Iohannis şi asta pentru că Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, votată de toate partidele care acum formează majoritatea (PNL, PSD, UDMR), se intenţionează a fi suspendată şi în anul 2022. Cu alte cuvinte, sute de mii de bugetari vor rămâne în continuare cu inechităţile şi discriminările salariale pe care din 2010, tot guvernanţii le-au generat”, spun sindicaliştii de la Europol.
Aceştia mai spun că nici despre pensiile militare, noua coaliţie nu spune nimic, „în condiţiile în care rezerviştilor nu le-a mai fost indexată pensia nici măcar cu inflaţia galopantă din ultimii 2 ani”.
„Personajele politice marcante, în mod populist, plasează pensiile militare în afara sistemului public de pensii cu scopul evident de a nu aplica majorarea procentuală promisă pensionarilor civili. Revendicările noastre vizează exclusiv aplicarea legilor în vigoare şi în acest sens protestăm pentru aplicarea Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice începând cu 1 ianuarie 2022 şi indexarea pensiilor militare cu indicele inflaţiei”, spun sindicaliştii.
Poliţiştii spun că nu vor accepta „„bătaia de joc a Guvernului”.
„Nu mai acceptăm să fim folosiţi pe post de mercenari ai interdicţiilor aplicate în numele <COVIDULUI>. Nu mai acceptăm să îndeplinim sarcini pe care nu le avem în fişa postului. Nu mai suntem dispuşi să rămânem fraierii sistemului bugetar, în timp ce pentru alte categorii bugetare, Legea salarizării deja se aplică în integralitate. În 2017, PSD-ul, aflat la guvernare, ne-a spus că noi nu contăm. Ne-a spus că prioritate în acordarea drepturilor salariale o au medicii şi cadrele didactice. Am înţeles şi am aşteptat spăşiţi să ne vină rândul la normalitate şi decenţă salarială. Însă cu toţii am fost înşelaţi de noul Guvern PNL, care la finalul lunii decembrie 2020 a hotărât să facă economie tot pe spatele nostru, al poliţiştilor şi rezerviştilor MAI. Poliţiştii nu vor salarii mărite, ci vor doar plata acelor drepturi prevăzute încă din anul 2017 în Legea salarizării. Din 2007 poliţiştii nu au mai avut parte de măriri salariale. Norocul nostru a fost creşterea salariului minim pe economie, pentru că altfel, aveam şi acum salariu de 1100 lei, cum era în 2013”, mai spun sindicaliştii Europol.
Calendarul de proteste începe cu data de 1 decembrie 2021, când poliţiştii sunt sfătuiţi „să manifeste indulgenţă maximă faţă de cetăţenii care săvârşesc contravenţii şi să sancţionaţi în primul rând cu AVERTISMENT scris/verbal”.
În perioada 1-31 decembrie vor completa notificările către unităţi, în care îşi vor exprima dezacordul de a mai efectua ore suplimentare şi de a mai îndeplini sarcini anti-covid pe care poliţiştii nu le aveau în fişa postului, începând cu 1 ianuarie 2022.
Proteste vor avea loc în 13-15 decembrie 2021 în faţa Prefecturilor în anumite judeţe, în data de 16 decembrie 2021 între 10:00 – 14: 00, în faţa MAI, în data de 17 decembrie 2021, între 10:00-12:00, în faţa sediului PSD, iar între orele 12:00-14:00 în faţa sediului PNL, urmând ca între 14:30-16:00 protestul să fie în faţa sediului UDMR.
„Va fi pentru prima dată când poliţiştii vor protesta în faţa sediilor partidelor politice care asigură guvernarea ţării şi asta pentru a le aduce aminte că Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, pe care au votat-o toate partidele, trebuie să fie aplicată fără nicio excepţie, de la 1 ianuarie 2022”, spun sindicaliştii Europol.