• Deşi guvernul a declarat că este obligat să pregătească publicul pentru diverse scenarii, a negat că ghidul are vreo legătură cu războiul din Ucraina. 
  • Ghidul instruieşte cetăţenii cu privire la ce trebuie să facă în timpul unor atacuri, de la arme convenţionale la arme chimice şi nucleare.
  • Nu există informaţii specifice potrivit cărora Rusia ar plănui un atac asupra Poloniei sau că Polonia se aşteaptă la unul.

Polonia a publicat un ghid prin care instruiește populația cum să se pregătească pentru o criză de genul războiului și ce trebuie să facă în cazul unor atacuri cu arme convenționale, chimice și nucleare.

Postat săptămâna aceasta pe site-ul web al Centrului de Securitate al Guvernului, „Fii pregătit – Ghid pentru vremuri de criză și război” oferă instrucțiuni detaliate în formă scrisă și video.

Polonia, membră a Uniunii Europene și a NATO, susține lupta Ucrainei vecine împotriva invaziei militare rusești și cere ca importurile europene de surse de energie rusești să înceteze. Poziția dură a stârnit îngrijorări în rândul unor polonezilor.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
APPLE ADUCE UN NOU MAGAZIN DE APLICAȚII
CE „MIAU” FĂCUT...

Ghidul redactat în Polonia descrie sistemele de avertizare publică în caz de bombardamente, sfătuiește oamenii să se aprovizioneze cu apă, alimente, medicamente, baterii și lanterne în caz de întreruperi de curent. De asemenea, include sfaturi privind pregătirea pentru evacuare, căutarea de protecție în timpul bombardamentelor sau al împușcăturilor și ce trebuie făcut în cazul unui atac chimic sau nuclear.

Centrul spune că este obligat să pregătească publicul pentru diverse scenarii dificile și că ghidul nu se datorează neapărat războiului din Ucraina. Ghidurile anterioare au abordat situații precum inundațiile și vremea aspră de iarnă.

Manualul de 36 de pagini este format din două părți. Prima conține informații despre cum să te pregătești pentru război, iar cea de-a doua descrie ce trebuie făcut dacă izbucnesc ostilitățile.

De asemenea, acesta îi sfătuiește pe oameni să pregătească 14 litri de apă pentru fiecare persoană din casă, umplând o mulțime de sticle de apă și chiar umplând baia cu apă.