Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a acuzat, joi seară, Uniunea Europeană de încălcarea drepturilor statelor membre, afirmând că este un moment de răscruce” pentru starea democraţiei din cauza abordărilor instituţiilor comunitare, informează agenţia Reuters.

Ne aflăm într-un moment crucial, am putea spune că suntem într-un moment de răscruce în istoria Uniunii Europene”, a declarat premierul Mateusz Morawiecki într-un discurs rostit în Parlamentul de la Varşovia.

Democraţia este pusă la încercare – cât de mult se vor retrage naţiunile europene din faţa uzurpării exercitate de unele instituţii UE?”, a subliniat Mateusz Morawiecki.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Premierul Mateusz Morawiecki se pregăteşte să prezinte poziţia Poloniei în Parlamentul European în disputele privind normele statului de drept.

Întrebat despre afirmaţiile premierului Poloniei, Christian Wigand, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, a declarat că Executivul UE „are sarcina garantării funcţionării corespunzătoare a ordinii juridice comunitare şi se va asigura că drepturile europenilor prevăzute în Tratate vor continua să fie protejate”. Christian Wigand a subliniat că va fi analizată recenta decizie a instanţei constituţionale de la Varşovia, precizând că evaluarea iniţială indică „probleme foarte grave referitoare la primatul legislaţiei UE”.

Uniunea Europeană a avertizat deja că va avea o reacţie „fermă” la decizia Tribunalului constituţional din Polonia, care a constatat incompatibilităţi în raport cu Tratatele comunitare. „Răspunsul va fi ferm. Trebuie să fie clar: dacă eşti membru al unui club trebuie să te conformezi regulilor clubului. Iar cea mai importantă regulă a clubului este că legislaţia europeană are supremaţie faţă de cea naţională. În caz contrar, acest club nu mai poate funcţiona ca o Uniune”, a afirmat marţi Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate. Comisia Europeană a suspendat, pe fondul disputelor cu Polonia, procedurile de aprobare a Planului de relansare economică şi rezilienţă, astfel că alocarea fondurilor comunitare destinate Varşoviei este blocată.

Tribunalul Constituţional din Polonia a decis, săptămâna trecută, că unele articole ale tratatelor Uniunii Europene sunt incompatibile cu Legea constituţională poloneză, afectând suveranitatea ţării. „Organismele europene acţionează prin depăşirea competenţelor”, a argumentat Julia Przylebska, preşedintele Tribunalului constituţional din Polonia. Julia Przylebska a enumerat o serie de articole ale Tratatelor UE care, conform judecătorilor instanţei constituţionale de la Varşovia, sunt în contradicţie cu Legea fundamentală din Polonia. De altfel, Tribunalul constituţional, cea mai înaltă instanţă judiciară din Polonia, a denunţat „ingerinţele Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în sistemul judiciar polonez”.

Decizia evidenţiază primatul dreptului polonez în raport cu tratatele europene şi este considerată de analişti un adevărat „Polexit legislativ”, pe fondul disensiunilor din ultimii ani dintre Bruxelles şi Guvernul conservator de la Varşovia pe tema principiilor statului de drept şi funcţionării sistemului judiciar polonez. Pe fondul criticilor, premierul Mateusz Morawiecki a anunţat că Polonia nu intenţionează să se retragă din Uniunea Europeană.