- Polonia a adoptat în luna mai o lege care a înlocuit o cameră disciplinară controversată pentru judecători cu un nou organism.
- Refuzul Varșoviei de a se conforma cerințelor UE privind statul de drept a alimentat criticile politicienilor din opoziție.
- În iunie, Comisia Europeană a aprobat fonduri pentru Polonia, dar șefa acesteia, Ursula von der Leyen, a declarat că mai sunt necesare eforturi suplimentare.
Polonia ar putea riposta față de Uniunea Europeană dacă Varșovia nu-și va primi partea sa din fondurile de redresare în caz de pandemie, au declarat politicienii partidului de guvernământ, după ce Bruxelles-ul a arătat că nu este mulțumit de ultimele reforme judiciare ale țării.
Peste 35 de miliarde de euro din granturile și împrumuturile pentru refacerea COVID-19 au fost suspendate din cauza unei dispute legate de reformele sistemului judiciar din Polonia, despre care executivul UE spune că subminează standardele democratice.
În iunie, Comisia Europeană a aprobat fonduri pentru Polonia, dar șefa acesteia, Ursula von der Leyen, a declarat că mai sunt necesare eforturi suplimentare în ceea ce privește statul de drept în timpul unei vizite, când s-a întâlnit cu prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki.
Cu toate acestea, partidul de guvernământ Lege și Justiție (PiS) a declarat că reformele sale emblematice vizează eficientizarea sistemului și a negat că se amestecă în justiție pentru a obține avantaje politice. „Dacă există o încercare de a bloca plata… și Comisia Europeană încearcă să facă presiuni asupra noastră, atunci nu avem altă opțiune decât să scoatem toate tunurile din arsenalul nostru și să răspundem cu foc de baraj”, a declarat Krzysztof Sobolewski, secretarul general al PiS, la radioul public polonez.
PiS nu a spus ce acțiuni ar putea avea în vedere, dar ministrul cabinetului Michal Wojcik, membru al partidului conservator Polonia Unită – partenerul minor în guvern – a semnalat că Polonia ar putea să se opună prin veto unor decizii ale UE. „Din moment ce avem de-a face cu persoane care nu respectă termenii contractului… cred că trebuie să jucăm tare”, a declarat el pentru televiziunea privată Polsat News.
Polonia a adoptat în luna mai o lege care a înlocuit o cameră disciplinară controversată pentru judecători cu un nou organism, iar marți Curtea Supremă a tras la sorți candidații pentru noua cameră din rândul judecătorilor săi. Însă von der Leyen a declarat într-un interviu acordat la sfârșitul lunii iulie că noua lege nu oferă judecătorilor dreptul de a pune în discuție numirile judiciare fără a fi supuși unei proceduri disciplinare, o problemă care ar trebui rezolvată pentru a obține fondurile UE.
Purtătorul de cuvânt al Comisiei, Arianna Podesta, a declarat că noua lege este un pas important, dar evaluarea preliminară a UE a fost că nu permite judecătorilor să pună la îndoială statutul unui alt judecător fără a risca proceduri disciplinare.
„Această problemă … trebuie să fie abordată pentru ca angajamentele planului de redresare și de reziliență să fie îndeplinite … Nu a fost făcută nicio evaluare oficială, deoarece nu există nicio cerere de plată făcută de Polonia până în prezent”, a declarat Podesta în timpul unei ședințe de informare. Refuzul Varșoviei de a se conforma cerințelor UE privind statul de drept a alimentat criticile politicienilor din opoziție că PiS ar putea încerca în cele din urmă să scoată Polonia din blocul comunitar, lucru pe care guvernul îl neagă.