• Ani de zile, avortul a fost permis în cazul fetușilor cu boli congenitale.
  • Femeile poloneze care doresc să își întrerupă sarcina comandă pastile de avort sau călătoresc în Germania, Republica Cehă și în alte țări în care această procedură este permisă.
  • În timp ce autoadministrarea de pilule pentru avort este legală, ajutarea altcuiva nu este.

Guvernul din Polonia, unde este în vigoare o interdicție aproape totală a avortului, se confruntă cu acuzații de creare a unui „registru al gravidelor” pe măsură ce țara extinde cantitatea de date medicale înregistrate digital despre pacienți. Apărătorii drepturilor femeilor și politicienii din opoziție se tem că femeile se confruntă cu o supraveghere fără precedent, având în vedere opiniile conservatoare ale unui partid de guvernământ care a înăsprit deja ceea ce era una dintre cele mai restrictive legi europene privind avortul.

Aceștia se tem că noile date ar putea fi folosite de poliție și de procurori împotriva femeilor ale căror sarcini se încheie, chiar și în cazul unui avort spontan, sau că femeile ar putea fi urmărite de stat dacă comandă pastile de avort sau călătoresc în străinătate pentru un avort.

Un registru de sarcină într-o țară cu o interdicție aproape completă a avortului este terifiant”, a declarat Agnieszka Dziemianowicz-Bąk, un deputat de stânga.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
DAVID PECKER ÎȘI REIA ACUZAȚIILE ÎMPOTRIVA LUI TRUMP
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
BIN SALMAN CAUTĂ INVESTITORI PENTRU NEOM

Problema a atras atenția în această săptămână după ce ministrul Sănătății, Adam Niedzielski, a semnat vinerea trecută o ordonanță care extinde cantitatea de informații care trebuie salvate într-o bază de date centrală despre pacienți, inclusiv informații despre alergii, grupa sanguină și sarcini. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Wojciech Andrusiewicz, a încercat să risipească îngrijorările, spunând că doar profesioniștii din domeniul medical vor avea acces la date și că modificările sunt făcute la recomandarea Uniunii Europene.

Efortul, a spus el, este menit să îmbunătățească tratamentul medical al pacienților, inclusiv în cazul în care aceștia caută tratament în altă parte în UE cu 27 de membri. În cazul femeilor însărcinate, a spus el, acest lucru îi va ajuta pe medici să știe imediat care femei nu ar trebui să facă radiografii sau să ia anumite medicamente.

Nimeni nu creează un registru de sarcini în Polonia”, a declarat el pentru postul de știri TVN24. Însă Marta Lempart, liderul unui grup pentru drepturile femeilor, Women’s Strike, a declarat că nu are încredere în guvern pentru a păstra informațiile despre sarcinile femeilor de la poliție și procurori. Ea a declarat că poliția din Polonia interoghează deja femeile cu privire la modul în care se termină sarcinile lor, fiind informată de partenerii nemulțumiți.

A fi însărcinată înseamnă că poliția poate veni la tine oricând și procurorii pot veni la tine pentru a-ți pune întrebări despre sarcină”, a spus Lempart.