• Polonia elimină restricţiile pandemice, iar purtarea măştii este obligatorie doar în spitale.
  • Anunțul a fost făcut joi de către ministrul polonez al sănătăţii, Adam Niedzielski.
  • Potrivit ministrului, criza migranţilor care a izbucnit ca urmare a invaziei ruseşti în Ucraina nu a dus la o creştere a infecţiilor COVID-19.

Polonia va elimina ultimele restricții impuse de pandemia COVID-19 la începutul săptămânii viitoare, pe data de 28 martie, a anunțat ministrul sănătății, Adam Niedzielski.

Din acea zi, obligația de a purta măști în spațiile închise nu se va mai aplica. Singura excepție este reprezentată de unitățile sanitare, unde acestea vor fi în continuare obligatorii. Niedzielski a recomandat, de asemenea, ca oamenii să continue să poarte măști în locurile aglomerate.

De asemenea, de luni vor fi eliminate cerințele de izolare și carantină pentru persoanele infectate cu COVID-19 sau care au avut contact cu acestea. Acest lucru este valabil și pentru călătorii care sosesc în Polonia, care nu vor mai trebui să intre în carantină.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

Cu toate acestea, Niedzielski a precizat că persoanele care vor fi testate pozitiv pentru COVID vor trebui în continuare să se izoleze, relatează RMF24. Acest lucru se va face prin procesul normal de concediu medical dat de un medic și nu va mai fi gestionat de serviciile sanitare și aplicat de autorități.

Ministrul Sănătății a mai anunțat că, de la 1 aprilie, testele COVID vor fi efectuate doar la ordinul medicului, urmând ca acesta să decidă concediul medical în cazul unui rezultat pozitiv.

„Măsurile pe care le luăm sunt pentru a trata infecțiile COVID-19 la fel ca și alte boli infecțioase„, a declarat Niedzielski. Cu toate acestea, el a adăugat că, în cazul în care apar focare locale ale virusului, autoritățile sanitare ar putea reimpune cerințele de carantină și izolare.

Ministrul a precizat că infecțiile cu coronavirus au scăzut în mod constant de la vârful lor istoric de la începutul lunii februarie și că recentul aflux de refugiați din Ucraina și sfârșitul vacanței școlare de iarnă nu au provocat nicio creștere. Numărul de 8.994 de cazuri noi de astăzi este cu aproape 26% mai mic decât cel de acum o săptămână.

„Atât situația internațională, cât și previziunile sunt pozitive”, a declarat Niedzielski. „Anticipăm o scădere suplimentară a infecțiilor și a spitalizărilor până la sfârșitul lunii aprilie”.