• Polonia instalează kilometri întregi de garduri de sârmă ghimpată ascuțită peste granița cu Rusia, în urma unui atac cu rachete care a ucis două persoane.
  • Soldați polonezi au instalat garduri uriașe de sârmă ghimpată de 2,5 metri în urma atacului cu rachete.
  • Autoritățile poloneze au declarat că nu cred că racheta a fost un atac intenționat”.

Polonia instalează kilometri întregi de garduri de sârmă ghimpată ascuțită peste granița cu Rusia, în urma unui atac cu rachete care a ucis două persoane. Soldați polonezi au instalat garduri uriașe de sârmă ghimpată de 2,5 metri în urma atacului cu rachete, iar trupele au închis granița pe fondul temerilor legate de o criză a migranților ruși.

Îngrijorările legate de noi distrugeri i-au determinat pe aliații NATO să înceapă să-și consolideze apărarea după moartea a două persoane în timpul unui atac cu rachete în Polonia. Unele țări apropiate de Rusia cer ca NATO să își sporească prezența și mijloacele de descurajare de-a lungul frontierei rusești, Lituania solicitând măsuri, în timp ce Slovacia își îmbunătățește apărarea aeriană.

Rapoartele inițiale indicau că o rachetă rusă a lovit granița cu Polonia, dar acum se crede că o rachetă ucraineană a căzut peste graniță. De atunci, Polonia a afirmat că racheta era cea a unei arme ucrainene, afirmație pe care președintele ucrainean Volodimir Zelenski o contestă.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT
DAVID PECKER ÎȘI REIA ACUZAȚIILE ÎMPOTRIVA LUI TRUMP

Un rezident apropiat de lovitura de rachetă de la acea vreme a descris-o ca pe o explozie mare” care i-a lăsat speriați că a fost război”. De atunci, Polonia a început propria investigație privind atacul cu rachetă, o rachetă a cărei proprietate este în prezent contestată și care a ucis două persoane, una în vârstă de 50 de ani și alta de 60 de ani.

În momentul exploziei, premierul polonez Mateusz Morawiecki a pus unitățile armatei în stare de pregătire de luptă ridicată”, în timp ce membrii forțelor de poliție și ai serviciilor de urgență au fost puși în alertă maximă”. Rusia a negat implicarea în explozie, publicând o declarație în care a afirmat că nu au fost mijloacele lor de distrugere” cele care au căzut peste granița poloneză.

O declarație a Kremlinului a spus: „Nu au fost efectuate lovituri împotriva unor obiective din apropierea frontierei de stat ucraineano-poloneze cu mijloace de distrugere rusești”. Autoritățile poloneze au declarat că nu cred că racheta a fost un atac intenționat”, ci o rachetă rătăcită care a ajuns din greșeală pe partea lor de graniță.

Reacția liderilor mondiali a fost mixtă, premierul Rishi Sunak declarând că Vladimir Putin și oficialii de la Kremlin trebuie să își asume responsabilitatea pentru acest atac, potrivit The Sun. El a spus: „Ucraina este nevoită să folosească rachete pentru a-și apăra patria, este nevoită să-și apere patria împotriva unui set de lovituri ilegale și barbare ale Rusiei.”

Președintele american Joe Biden, care a convocat o reuniune de urgență a G7 în cadrul unui summit la Bali, a contestat afirmațiile potrivit cărora Zelenski nu ar fi avut nici o îndoială” cu privire la originea rusă a rachetei.

Când a fost întrebat despre comentariile respective, Biden a declarat: Nu acestea sunt dovezile”.
Surse NATO au afirmat, de asemenea, că Biden a susținut că explozia a fost cauzată de o rachetă de apărare aeriană ucraineană, Ucraina promițând să investigheze aceste afirmații. Confuzia cu privire la originea rachetei ar putea proveni de la livrările de rachete, Ucraina menținând încă unele arme de producție ex-sovietică și rusă în stocul său de rachete.