• Moscova a anunțat săptămâna trecută că acesta nu va participa.
  • Kremlinul îl va trimite în schimb pe ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.
  • Cancelarul Jeremy Hunt va continua să pregătească ceea ce se numește Declarația de toamnă, un buget fără nume, care va fi prezentat joi, la doar câteva ore după ce premierul se va întoarce acasă.

Rishi Sunak promite să strige regimul lui Putin” la o reuniune a liderilor mondiali din Indonezia. Primul ministru se va deplasa duminică după-amiază la Bali pentru un summit al G20 – cele mai mari economii ale lumii.

Oficialii britanici s-au pregătit pentru această reuniune presupunând că președintele Rusiei va fi prezent. Se aștepta ca premierul să se alăture altor lideri mondiali pentru a-l condamna în față pe Vladimir Putin.
Dar Moscova a anunțat săptămâna trecută că acesta nu va participa și că Kremlinul îl va trimite în schimb pe ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

Așadar, cuvintele de furie vor fi îndreptate către el. Vorbind înainte de a pleca în Indonezia, premierul a declarat: Războiul lui Putin a provocat devastări în întreaga lume – distrugând vieți și aruncând economia internațională în turbulențe. Acest summit G20 nu va fi o afacere ca de obicei. Vom denunța regimul lui Putin și îi vom arăta disprețul total față de tipul de cooperare internațională și de respect pentru suveranitate pe care îl reprezintă forumurile precum G20.”

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

G20 este un amalgam de țări cu puține lucruri în comun în afară de economii mari. un forum economic ai cărui membri au fost loviți, din punct de vedere economic, de unul dintre ei, Rusia.

Așadar, fundalul este cel puțin ciudat. De data aceasta nu va exista nici măcar una dintre amabilitățile diplomatice de bază ale acestor reuniuni, ceea ce se numește fotografia de familie, în care liderii pozează pentru o fotografie de grup. Ceilalți lideri refuză să fie văzuți zâmbind în prezența Rusiei.

Precedentele recente sugerează că nici un alt element obișnuit al acestor evenimente, cunoscut sub numele de comunicat, un set de concluzii convenite publicate la încheierea summitului, nu va avea loc.

La aproape trei săptămâni de la preluarea mandatului, aceasta este cea de-a doua călătorie în străinătate a dlui Sunak în calitate de prim-ministru, după ce săptămâna trecută s-a deplasat la summitul privind clima COP27 din Egipt.

El a reușit să se întâlnească cu un număr bun de colegi lideri europeni la Sharm el-Sheikh. Călătoria la Bali va însemna că se va putea întâlni cu o mulțime de persoane din regiunea Indo-Pacific, o parte a lumii pe care guvernul s-a concentrat din ce în ce mai mult după Brexit.