• Victimele hacking-ului Pegasus vor fi notificate și ar putea fi inițiate proceduri penale împotriva foștilor oficiali.
  • Pegasus este un instrument puternic conceput de compania israeliană NSO Group.
  • Se crede că autoritățile poloneze au încetat să mai folosească Pegasus în 2021.

Polonia a lansat o investigație privind utilizarea controversatului spyware Pegasus de către Guvernul precedent, fiind în curs o anchetă parlamentară și existând posibilitatea ca în viitor să fie formulate acuzații penale împotriva foștilor oficiali guvernamentali, conform The Guardian.

Adam Bodnar, noul Ministru polonez al Justiției, a declarat că, în următoarele luni, Guvernul va notifica persoanele care au fost vizate de Pegasus. În conformitate cu legislația poloneză, aceștia vor avea apoi posibilitatea de a solicita compensații financiare și de a deveni parte în eventualele proceduri penale.

Pegasus este un instrument puternic conceput de compania israeliană NSO Group. Acesta este capabil să preia controlul asupra telefonului mobil al unei ținte, să acceseze date din aplicații de mesagerie securizate și chiar să transforme dispozitivul într-un înregistrator.

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?
XENOTRANSPALNTUL E NOUA ARMĂ A MEDICINII

În 2021, un consorțiu de instituții media a avut acces la o scurgere de date care a arătat mii de numere de telefon care au fost vizate de Pegasus în diferite țări. De asemenea, a dezvăluit că instrumentul de spionaj a fost folosit împotriva mass-media și a societății civile în numeroase locuri, inclusiv în Ungaria, sub conducerea premierului Viktor Orbán.

Ulterior, în același an, o investigație separată realizată de Citizen Lab de la Universitatea din Toronto a dezvăluit utilizarea Pegasus în Polonia, inclusiv împotriva unor ținte legate de partidul Platforma Civică, aflat atunci în opoziție și acum principalul partid din coaliția de guvernare după alegerile parlamentare din octombrie anul trecut. Printre presupusele ținte s-a numărat și deputatul european Krzysztof Brejza, care la momentul respectiv conducea o campanie electorală pentru Platforma Civică.

După ce coaliția, condusă de Donald Tusk de la Platforma Civică, a câștigat alegerile parlamentare din Polonia în toamna anului trecut, noul Guvern a promis să investigheze presupusele abuzuri de funcție ale administrației naționaliste de dreapta Lege și Justiție (PiS). Noile autorități au înlocuit conducerea televiziunii controlate de stat și au inițiat demersuri care ar putea duce la înlăturarea din funcție a guvernatorului băncii centrale, Adam Glapiński, aliat al PiS.

Comisia parlamentară privind Pegasus a început pe fondul unor speculații de amploare cu privire la persoanele care ar fi putut fi vizate de acest software. Magdalena Sroka, deputatul care conduce comisia parlamentară, a declarat după prima reuniune a grupului: „Prea mult timp am fost mințiți în legătură cu Pegasus de către PiS și acum vom merge până la capăt.”

Aspectul juridic al utilizării Pegasus necesită, de asemenea, investigații suplimentare. Experții spun că, deși de obicei se obțineau ordine judecătorești pentru supraveghere, judecătorii nu primeau informații complete despre ce anume semnau.

Se crede că autoritățile poloneze au încetat să mai folosească Pegasus în 2021, cam în perioada în care The Guardian și alții au dat publicității detalii despre programul spion, inclusiv dezvăluiri potrivit cărora numerele vizate de clienți erau înregistrate și de NSO Group, creând o potențială breșă de securitate.

Ancheta parlamentară cheamă mai multe figuri cheie din guvernul PiS anterior să depună mărturie și a luat deja mărturie de la președintele PiS, Jarosław Kaczyński.

Citește și