• Polonia a refuzat să susţină un pachet de măsuri al UE care ar urma să deblocheze un ajutor de 18 miliarde de euro pentru Ucraina, a relatat Politico, citând patru diplomaţi europeni anonimi.
  • Blocarea de către Polonia a ratei minime a impozitului pe profit îngreunează ajutorul acordat Ucrainei.
  • Parlamentul European a aprobat în cele din urmă un pachet de ajutor macrofinanciar de 18 miliarde de euro pentru Ucraina pe 14 decembrie.

Polonia a refuzat să susţină un pachet de măsuri al UE care ar urma să deblocheze un ajutor de 18 miliarde de euro pentru Ucraina, a relatat Politico, citând patru diplomaţi europeni anonimi. Refuzul Poloniei blochează, de asemenea, două decizii fără legătură cu Ungaria, din cauza ezitărilor privind un plan separat de impozitare minimă a societăţilor comerciale. 

„Există o mare frustrare din cauza faptului că Polonia pune în pericol ajutorul pentru Ucraina prin blocarea impozitului minim”, a declarat unul dintre diplomaţi pentru Politico.

Blocarea de către Polonia a ratei minime a impozitului pe profit îngreunează ajutorul acordat Ucrainei, deoarece dacă unul dintre cele patru puncte este supus veto-ului, toate aspectele nu vor trece, explică Politico. Statele membre ale UE plănuiau să adopte pachetul de măsuri pe 14 decembrie, dar Polonia a cerut o prelungire a termenului, au precizat sursele.

Recomandări

SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

Premierul polonez Mateusz Morawiecki este acum aşteptat să discute problema la o reuniune a liderilor UE la Bruxelles, pe 15 decembrie, deşi nu este oficial pe ordinea de zi, potrivit diplomaţilor. Parlamentul European a aprobat în cele din urmă un pachet de ajutor macrofinanciar de 18 miliarde de euro pentru Ucraina pe 14 decembrie, după ce a ajuns la un acord cu Ungaria pentru a renunţa la veto-ul său. 

Budapesta a blocat pachetul de sprijin de 18 miliarde de euro pentru Ucraina pentru a face presiuni asupra Bruxelles-ului să deblocheze fondurile UE pentru Ungaria, îngheţată din cauza regresului său democratic, potrivit Politico, care a citat patru oficiali şi diplomaţi europeni care au văzut această mişcare ca pe o tactică de şantaj”.

Parlamentul a recurs la o aşa-numită „procedură de urgenţă” pentru a permite celor 26 de state membre să acţioneze ca garanţi ai împrumutului pentru Ucraina, eliberând Ungaria de procedură în schimbul aprobării sale.

Pachetul de sprijin de 18 miliarde de euro are ca scop să ajute Ucraina să plătească serviciile publice esenţiale, să menţină stabilitatea macroeconomică şi să restabilească infrastructura critică distrusă de atacurile ruseşti.