• Tendințele demografice ale Chinei de-a lungul anilor au fost în mare parte modelate de controversata politică a copilului unic, care a fost introdusă în 1979 pentru a încetini creșterea populației.
  • Populația din 2022 – 1,4118 miliarde – a scăzut cu 850.000 de persoane față de 2021.
  • Rata mortalității în 2023 va fi probabil mai mare decât cea de dinaintea pandemiei din cauza infecțiilor COVID, a spus un expert.

Populația Chinei a scăzut pentru prima dată în ultimii 60 de ani, rata națională a natalității atingând un nivel minim record – 6,77 nașteri la 1.000 de persoane. Populația din 2022 – 1,4118 miliarde – a scăzut cu 850.000 de persoane față de 2021.

Rata natalității din China este în scădere de ani de zile, ceea ce a determinat o serie de politici pentru a încetini tendința. La șapte ani după ce a eliminat politica copilului unic, a intrat în ceea ce un oficial a descris ca fiind o eră de creștere negativă a populației”.

Rata natalității în 2022 a scăzut, de asemenea, de la 7,52 în 2021, potrivit Biroului Național de Statistică al Chinei, care a publicat cifrele marți. De asemenea, numărul deceselor a fost mai mare decât cel al nașterilor pentru prima dată anul trecut. China a înregistrat cea mai mare rată a mortalității din 1976 – 7,37 decese la 1.000 de persoane, față de 7,18 în anul precedent.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

Datele guvernamentale anterioare anunțaseră o criză demografică, care, pe termen lung, va reduce forța de muncă a Chinei și va crește povara asupra sănătății și a altor costuri de securitate socială. Rezultatele unui recensământ care are loc o dată la zece ani, anunțate în 2021, au arătat că populația Chinei crește în cel mai lent ritm din ultimele decenii. Populațiile sunt, de asemenea, în scădere și îmbătrânesc în alte țări din Asia de Est, precum Japonia și Coreea de Sud.

Această tendință va continua și poate se va înrăutăți după COVID”, spune Yue Su, economist principal la Economist Intelligence Unit. Su se numără printre experții care se așteaptă ca populația Chinei să se micșoreze și mai mult în 2023. Rata ridicată a șomajului în rândul tinerilor și slăbiciunile în ceea ce privește așteptările privind veniturile ar putea întârzia și mai mult planurile de căsătorie și de naștere a copiilor, reducând numărul de nou-născuți”, a adăugat ea.

Rata mortalității în 2023 va fi probabil mai mare decât cea de dinaintea pandemiei din cauza infecțiilor COVID, a spus ea. China a înregistrat o creștere a numărului de cazuri de când a renunțat luna trecută la politica de zero COVID.

Politica Chinei – Unicul copil

Tendințele demografice ale Chinei de-a lungul anilor au fost în mare parte modelate de controversata politică a copilului unic, care a fost introdusă în 1979 pentru a încetini creșterea populației. Familiile care au încălcat regulile au fost amendate și, în unele cazuri, chiar și-au pierdut locurile de muncă. Într-o cultură care, din punct de vedere istoric, favorizează băieții în detrimentul fetelor, politica a dus, de asemenea, la avorturi forțate și la un raport de gen care se pare că a fost distorsionat începând cu anii 1980.

Politica a fost eliminată în 2016, iar cuplurilor căsătorite li s-a permis să aibă doi copii. În ultimii ani, guvernul chinez a oferit, de asemenea, scutiri de impozite și o mai bună asistență medicală maternală, printre alte stimulente, pentru a inversa, sau cel puțin a încetini, scăderea ratei natalității.

Însă aceste politici nu au dus la o creștere susținută a nașterilor. Unii experți spun că acest lucru se datorează faptului că politicile care au încurajat nașterea de copii nu au fost însoțite de eforturi pentru a ușura povara îngrijirii copiilor, cum ar fi mai mult ajutor pentru mamele care lucrează sau acces la educație.

În octombrie 2022, președintele chinez Xi Jinping a făcut din creșterea ratei natalității o prioritate. Dl Xi a declarat în cadrul Congresului Partidului Comunist de la Beijing, care are loc o dată la cinci ani, că guvernul său va urmări o strategie națională proactivă” ca răspuns la îmbătrânirea populației țării.

În afară de acordarea de stimulente pentru a avea copii, China ar trebui să îmbunătățească, de asemenea, egalitatea de gen în gospodării și la locul de muncă, a declarat Bussarawan Teerawichitchainan, director al Centrului de cercetare privind familia și populația de la Universitatea Națională din Singapore.