• La ultimul recensământ realizat în 2011, România avea o populaţie de 20,1 milioane de persoane.
  • INS estimează o scădere îngrijorătoare prentru următorii 10 ani în urma căreia vom pierde nu mai puţin de un milion de oameni.

Populaţia României a scăzut îngrijorător în ultimii ani. Potrivit estimărilor, în următorii zece ani populația se va micșora cu aproximativ cinci procente.

La ultimul recensământ realizat în 2011, România avea o populaţie de 20,1 milioane de persoane. INS estimează o scădere îngrijorătoare prentru următorii 10 ani în urma căreia vom pierde nu mai puţin de un milion de oameni.

„La ultimul recensământ am avut 20 de milioane de persoane. Potrivit estimărilor, în zece ani populaţia se va micşora cu peste cinci procente, adică vom fi puţin peste 19 milioane de persoane” , a declarat Tudorel Andrei, preşedintele Institutului Naţional de Statistică la ZF Live.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Pierderea a 4 milioane de cetățeni în ultimii 30 de ani are deja efecte negative în câmpul muncii. Există un deficit de angajați, iar cele mai afectate domenii sunt HoReCa și construcțiile. Problemele nu se opresc aici.

România este țara unde 10 salariați susțin 9 pensionari. Ideal și sustenabil ar fi ca raportul să fie de 4 lucrători activi la un singur pensionar. Dacă acest scenariu nu va deveni realitate, în 2030, bugetul nostru de pensii nu va mai putea susține plățile către seniori.

Recensământul populaţiei începe de la 1 februarie în România. De această dată, noutatea acestui proces este că se va desfășura online, fiind 100% informatizat în etapele de culegere și prelucrare a datelor.

Recenzarea se va face prin interviu, cu înregistrarea datelor pe tablete, de către un recenzor. Românii o să aibă posibilitatea „autorecenzării”. La ultimul recensământ, cel din 2011, eram cu 1,1 milioane de locuitori
mai puțini.

Autorecenzarea o să fie facilă pentru populație. Aceasta se va putea realiza de pe orice telefon mobil tip smartphone, pe tabletă, laptop sau PC.