• Acordul, mediat de Turcia și ONU, permite ca produsele ucrainene să fie transportate în siguranță către restul lumii.
  • Odesa este unul dintre cele trei porturi folosite pentru transportul de cereale în cadrul unui acord negociat de ONU.
  • În total, Rusia a lansat 15 drone de fabricație iraniană asupra regiunilor Odesa și Nikolaev, învecinate, dintre care 10 au fost doborâte, au declarat forțele armate ucrainene.

Operațiunile au fost reluate în portul ucrainean Odesa de la Marea Neagră, după ce Rusia a folosit drone de fabricație iraniană pentru a lovi instalații energetice din oraș. Portul din sudul țării a fost închis după ce loviturile de sâmbătă au lăsat fără energie electrică 1,5 milioane de oameni și toată infrastructura necritică.

Președintele Ucrainei a declarat că ar putea dura zile întregi pentru restabilirea electricității, în condițiile în care se așteaptă temperaturi sub zero grade în această săptămână. Odesa este unul dintre cele trei porturi folosite pentru transportul de cereale în cadrul unui acord negociat de ONU.

Acordul, mediat de Turcia și ONU, permite ca produsele ucrainene să fie transportate în siguranță către restul lumii. Acordul a contribuit la scăderea prețurilor mondiale ale alimentelor. Deși operațiunile din portul Odesa au fost oprite pentru scurt timp duminică, ministrul ucrainean al agriculturii a declarat că exporturile de cereale nu vor fi suspendate.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

În total, Rusia a lansat 15 drone de fabricație iraniană asupra regiunilor Odesa și Nikolaev, învecinate, dintre care 10 au fost doborâte, au declarat forțele armate ucrainene.

Situația din regiunea Odesa este foarte dificilă”, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în discursul său de seară. Din păcate, loviturile au fost critice, așa că este nevoie de mai mult decât de timp pentru a restabili electricitatea. Nu este nevoie de ore, ci de câteva zile”. Mii de oameni au folosit punctele de invincibilitate” din regiune – instalații care furnizează electricitate și căldură locuitorilor în timpul penei de curent.

Imaginile postate pe rețelele de socializare arătau zeci de persoane care se înghesuiau în jurul punctelor de alimentare cu energie electrică și își încărcau telefoanele. Grevele asupra infrastructurii energetice din Ucraina, care s-au intensificat la jumătatea lunii octombrie, au lăsat milioane de oameni din aproape toate regiunile țării fără energie electrică, în timp ce temperaturile scad sub zero grade.

O pană de curent completă în întreaga țară este un scenariu acum realist, a declarat duminică ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba la televiziunea germană.

Este atacul asupra rețelei electrice din Ucraina o crimă de război?

Atacurile frecvente ale Rusiei asupra rețelei electrice din Ucraina au dus la apeluri pentru ca Occidentul să furnizeze Kievului arme de apărare antiaeriană mai bune. Duminică, președintele american Joe Biden i-a spus președintelui Zelenski că apărarea aeriană a Ucrainei este o prioritate pentru Washington.

Cei doi au vorbit în cadrul unei convorbiri telefonice înainte de o reuniune a liderilor G7 de luni, în cadrul căreia vor fi discutate noi sancțiuni împotriva Rusiei și Iranului.

Măsurile propuse ar viza Iranul din cauza furnizării de drone către Rusia, în timp ce miniștrii de externe ai UE urmează să discute un al nouălea pachet de sancțiuni care ar înscrie alte aproape 200 de persoane și entități pe lista sa de sancțiuni.