Povestea averii ascunse a fostului Rege al Spaniei: Peste 100 de milioane de dolari în conturi offshore

Povestea averii ascunse a fostului Rege al Spaniei: Peste 100 de milioane de dolari în conturi offshore Sursa Foto: DPA Images / Jorge Sanz
  • Fostul rege al Spaniei, Juan Carlos, este acuzat de spălare de bani și cercetat în Spania și Elveția.
  • Juan Carlos a început să fie anchetat în luna iunie, în Spania, vizată fiind suma de 100 de milioane de dolari pe care ar fi primit-o din partea Regelui Arabiei Saudite.
  • Banii au fost transferați într-un cont offshore din Panama, însă fostul rege are bani și într-un al doilea cont offshore, în Liechtenstein.

Juan Carlos, în vârstă de 82 de ani, tulbură Spania cu cele mai recente acuzații care se aduc asupra sa: 100 de milioane de dolari primiți din partea Regelui Arabiei Saudite, transferați într-un cont offshore din Panama, donații de milioane de euro către amanta sa Corinna zu Sayn-Wittgenstein, dar și un al doilea cont offshore în Liechtenstein.

Carlos este cunoscut pentru stilul de viață opulent pe care îl ducea, dar vestea că are o avere ascunsă în două conturi offshore i-a cutremurat pe oficialii spanioli, relatează BBC.

Juan Carlos părea că va rămâne în istoria Spaniei drept un lider care a scos Spania din dictatură, implementând cu succes și desăvârșire democrația, însă acum este cunoscut drept regele spaniol cu averi bine ascunse.

Povestea averii ascunse a lui Juan Carlos

În 2018, procurorii elvețieni au pornit o anchetă, fiind intrigați de zvonurile pe care le împrăștia presa cu privire la o avere ascunsă a fostului rege.

Prin urmare, au fost interogați fostul avocat al regelui, consilierul financiar, dar și alți asociați ai acestuia. Chiar și fosta iubită a lui Juan Carlos, Corinna zu Sayn-Wittgenstein a fost supusă interogatoriului.

Se pare că în 2008, Juan Carlos ar fi primit un cadou în valoare de 100 de milioane de dolari din partea Regelui Arabiei Saudite. Procurorii au început să investigheze dacă acest cadou are sau nu legătură cu un contract de 6.7 miliarde de euro care viza construcția unei căi ferate de mare viteză între Medina și Mecca.

Procurorul Bertossa a descoperit că există două conturi offshore care au legătură cu conturile elvețiene ale fostului rege al Spaniei.

Unul dintre conturi este în Panama, unde au fost și transferați banii cadou din partea Regelui Arabiei Saudie, cei 100 de milioane de dolari, iar al doilea este în Liechtenstein.

Din contul din Panama, banii au fost scoși în 2012, iar o bună parte din sumă a fost donată Corinnei, amanta lui Juan Carlos. Femeia le-a demonstrat autorităților, cu ajutorul unui contract semnat de fostul rege, că banii nu sunt decât un „dar irevocabil”, nicidecum o încercare de spălare de bani.

De banii din al doilea cont se pare că beneficiază un văr îndepărtat al fostului rege. Acesta a declarat că banii din cont sunt chiar ai lui, iar plățile către Juan Carlos nu au fost decât niște bani dați din dorința de a ajuta un membru al familiei.

Fostul rege are imunitate pentru toate acțiunile întreprinse înainte de 2014, anul în care a abdicat.