• Oskar Schindler a fost un industriaș german, spion și membru al Partidului Nazist.
  • În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a salvat 1200 de evrei.
  • Yad Vasemin i-a acordat lui Schindler premiul „Drept între popoare”.

Preoții îți spun că sacrificiul este sinonim cu Iisus. Pentru ucraineni, azi, este holocaust. Pentru Oskar Schindler, în urmă cu șaptezeci și șapte de ani, a fost salvarea a peste o mie de evrei, condamnați să fie gazați în lagărul de la Auschwitz.

Era în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Inițial, pentru Oskar Schindler războiul a fost o oportunitate de a-și mări profiturile. A intrat în partidul nazist, a lucrat ca spion pentru nemți și deținea și o fabrică de email la Cracovia, în Polonia. Fabrica a preluat-o de la un consorțiu evreiesc, dar a păstrat angajații. Mai târziu, „Emalia”, fabrica unde era produsă muniție pentru naziști, a devenit locul de salvare al multor evrei condamnați la moarte.

Sol Urbach este unul dintre ei și nu a putut uita niciodată acele momente.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

„Selectau oamenii care vor rămâne.(…) Nu știam cine e selectat, cine stătea într-un grup sau altul.(…) Într-un fel, simțeam că să rămân cu Schindler este, oricum, cel mai bine decât să pleci oriunde altundeva.”, a relatat Sol Urbach, supraviețuitor al Holocaustului.

Aproximativ 1200 de evrei au fost salvați de Oskar Schindler, care a conștientizat fața sumbră a nazismului. Nu a fost simplu, dar Schindler a riscat totul. Și a pierdut totul. Dar, a salvat vieți, povestesc, după ani de zile, oamenii salvați de Schindler.

„Odată, o mașină a explodat și ei au acuzat unul dintre oameni de sabotaj. L-au adus la Plaszow să-l execute. Când Schindler s-a întors la fabrică și a auzit ce s-a întâmplat, a fugit la Plaszow cu vodkă și ce mai folosea el pentru mită, și a adus omul înapoi. Acel om trăiește astăzi, în Tel Aviv.”, a spus Moshe Beyski, un alt supraviețuitor al Holocaustului.

„Când, în final, am ajuns la Brunnlitz, la Schindler, și nu voi uita asta niciodată, el a venit la tren și a întrebat: Toată lumea este bine? Totul este în regulă?. Și toți au răspuns: Nu, aici este o fată foarte bolnavă. (…) Și el a spus: Nu-ți face griji, îngerul meu, vei trăi! Și m-a ridicat și m-a dus la spital.”, a relatat Rinah Birnhak, supraviețuitoare a Holocaustului.

Din 1945, Schindler a devenit fugar, unul sărac, declarat „persona non grata” în Polonia și acuzat de spionaj în Cehoslovacia.

În 1957 s-a mutat în Germania. Aici, a trăit din donațiile evreilor pe care i-a salvat, până în 1974, când a murit. Pentru evrei, fostul nazist Schindler a fost un erou. I-au recunoscut sacrificiul și după moarte, când i-au acordat onoarea de a fi înmormântat în cimitirul catolic de pe muntele Sionului.

În 1993, regizorul Steven Spielberg a transformat povestea lui Schindler într-un film dramă. Filmul „Lista lui Schindler” a câștigat șapte premii Oscar.