• Avionul lui Prigojin zbura la o altitudine de 8800 de metri când a fost doborât de o rachetă antiaeriană.
  • Marius Ghincea: Prigojin era cel mai important actor care s-a opus regimului lui Putin.
  • Cătălin Dumitru: Moartea lui Prigojin e la fel de suspectă precum moartea tuturor contestatarilor lui Vladimir Putin din ultimii ani.
  • Sorina Matei: Deși trupurile au fost carbonizate, există parți ale corpului care încă pot fi recunoscute.

Apar noi informații în cazul prăbușirii avionului în care liderul Wagner se afla alături de toată conducerea grupării. Se pare că un dispozitiv explozibil, montat la trenul de aterizare al avionului ar fi provocat prăbușirea.

Sorina Matei, editor Aleph News, spune că există două variante, ele sunt varianta rusă și varianta occidentală: „Varianta rusă susține că s-a întâmplat ceva cu avionul și că acesta ar fi fost lovit de o rachetă, iar varianta occidentală susține că ar fi fost pusă o bombă în interiorul avionului”

„Se va da un comunicat oficial doar după ce vor avea un rezultat al probelor ADN, chiar dacă au fost carbonizați o parte din trupuri încă mai pot fi recunoscute prin semnele distinctive, stim că Prigojin avea un deget mai scurt și tatuaje”, a adăugat Sorina Matei.

Recomandări

TÎLVAR: PATRIOT E INDISPENSABIL PENTRU ROMÂNIA
XI ÎL PRIMEȘTE PE PUTIN ÎN CHINA
INSTINCT DE TURMĂ
BIDEN TRIMITE ARME ÎN ISRAEL
PROTESTE LA MUZEE
TU MERGI LA VOT? 6 DIN 10 TINERI, DA

Marius Ghincea: Prigojin era cel mai important actor

O sursă a Cheka-OGPU a afirmat, pe un canal de Telegram, faptul că rămășițele lui Evgheni Prigojin au fost identificate în morgă, însă Rusia nu a confirmat încă decesul acestuia. Semnul principal a fost absența unui deget. Urmează testarea ADN a tuturor victimelor de la bordul avionului prăbușit.

„Prigojin era cel mai important actor care s-a opus regimului lui Putin și, de asemenea, unul dintre puținii care avea autoritatea necesară pentru a contesta Kremlinul”, spune la Aleph News Marius Ghincea, politolog și expert în securitate și apărare.

Întrebarea pe care și-o pun analiștii acum este: „Ce se întâmplă la Moscova, disparția liderilor mercenarilor este semn de forță sau de instabilitate?”.

Marius Ghincea consideră acest incident drept o vulnerabilitate, mai exact, o amenințare potențială pentru regimul lui Vladimir Putin. „În regimurile autoritare, liderii se tem în de armată sau de cei care dețin mobilități militare, precum mercenari”, a continuat expertul în securitate și apărare Marius Ghincea.

Cătălin Dumitru: Cred că atribuțiile lui Pigojin au fost preluate de mult

Evgheni Prigojin, liderul grupului de mercenari Wagner și instigatorul unei recente rebeliuni împotriva regimului lui Vladmir Putin, a murit în urma prăbușirii unui avion în regiunea Tver din Rusia. Pe lista de pasageri se aflau alte 9 persoane, potrivit mai multor surse de știri internaționale. Nu există supraviețuitori.

Comitetul de Investigații al Federației Ruse a deschis un dosar penal pentru încălcarea normelor de siguranță a transportului aerian.

„Moartea lui Prigojin e la fel de suspectă precum moartea tuturor contestatarilor lui Vladimir Putin din ultimii ani…să ne amintim de persoanele care au căzut de la balcon sau de persoane care, din întâmplare, au înghițit poloniu, iar această moarte a 10 oameni nu este doar suspectă, este chiar evidentă”, a declarat pentru Aleph News, Cătălin Dumitru, consultant politic și analist de politică externă.

Atribuțiile lui Prigojin au fost preluate de mult, el funcționa ca un Manager al acestei „Mari Corporații a Morții”

Citește și: