• Mii de persoane au protesta în protesta față de restricții în mai multe orașe din țară
  • Prefectul Capitalei: „Evaluăm situația. Nu știu dacă s-au dat amenzi”
  • Prefectul Capitalei: „Știm foarte bine că din zona AUR există sprijin, există anumiți parlamentari care sprijină astfel de mișcări

Mii de persoane au ieșit în stradă la București, Galați, Constanța, Arad, Brăila, Timișoara, Pitești, Sibiu și Piatra Neamț. Manifestanții au protestat față de restricții. Aceștia au anunțat că vor manfiesta și astăzi în București și se vor întâlni în jurul orei 17 în Piața Universității.

Prefectul Capitalie, Alina Stoica, a vorbit la Aleph News despre evenimentele din noaptea de duminică.

„Evaluăm situația. Nu știu dacă s-au dat amenzi, sunt în legătură cu conducerea Jandarmeriei și conducerea Poliției. Cu siguranță vor fi aplicate sancțiuni organizatorilor după ce vor fi indentificați. Știm deja că sunt câteva persoane care organizează aceste mișcări așa-zis spontane”, a spus Alin Stoica.

Recomandări

SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

„Eu îi înțeleg, pentru că de un an de zile avem mici disconforturi în activitatea noastră zilnică, dar cred că este un preț foarte mic pe care trebuie să-l plătim pentru protejarea vieții celorlalți oameni. Până la urmă, dacă sunt nevoit să port o mască sau să stau în casă după o anumită oră pentru a salva viața bunicului sau a tatălui cred că este foarte puțin. (…) Nu sunt măsuri restrictive, nu ține nimeni să ne țină în casă, nu există aceste teorii minunate, există doar scopul de a salva vieți”, susține prefectul Capitalei.

Prefectul Capitalei le-a transmis un mesaj celor care au anunțat că vor ieși în stradă și astăzi.

„Le transmit că îi înțeleg, de un an de zile nici eu nu am ieșit cu prietenii și mie îmi place să mă plimb în parc seara. Trebuie să ne gândim că în București 1.500 de oameni au murit. Asta înseamnă zece blocuri a câte zece etaje. Dacă măcar unul dintre acei oameni ar putea fi salvat, pentru că noi facem un mic sacrificiu eu zic că merită.”

„Noi suntem mereu în legătură cu mediul de afaceri. (…) Pentru oamenii care erau în pericol de a-și pierde slujbele există iar măsuri de sprijin. Preocuparea Guvernului pentru economie este actuală”, susține Alin Stoica.

Întrebat de jurnalista Sorina Matei dacă știe cine se află în spatele acestor proteste, prefectul Alin Stoica a declarat că „știm foarte bine că din zona AUR există sprijin, există anumiți parlamentari care sprijină astfel de mișcări și mai sunt alte persoane pe care le știm. Ei au fost întotdeauna promotorii acestei mișcări”.

Manifestații au avut loc și în Brăila și Argeș

Manifestații au avut loc noaptea trecută și în Brăila. Prefectul Brăilei spune că protestele au început însă încă de sâmbătă.

„Nu s-a folosit forța, nu s-au folosit gaze lacrimogene, s-a încercat în diferite rânduri blocarea traficului la diferite treceri de pietoni, dar la somația jandarmeriei traficul s-a reluat. Pe timpul protestelor nu s-au mai aplicat sancțiuni”, a spus Nicușor Ciocan, prefectul județului Brăilei.

În Argeș, protestele au început în jurul orei 23 și au pornit din afara Municipiului Pitești. Și aici, oamenii s-au organizat pe rețele de socializare.

„Au fost aplicate sancțiuni, dacă mă întrebați strict de măsuri, forțele de ordine au fost în zonă, protestul la Pitești a avut o dinamică diferită față de cum suntem obișnuiți la Pitești cu protestele, dacă pot să spun așa. Nu a fost revendicat protestul de AUR”, a declarat Emilia Mateescu, prefect județului Argeș.