- Galaxiile mor atunci când stelele care trăiesc în ele se opresc din formare.
- Pentru prima dată, astronomii asistă la un astfel de fenomen.
- Acesta a avut loc într-o galaxie îndepărtată.
Oamenii de știință au reușit să întrevadă o galaxie, deoarece a evacuat aproape jumătate din gazul pe care îl folosește pentru a forma stele, notează CNN.
Advertisment
Au surprins această observație rară, folosind matricea Atacama de milimetri/submilimetri a telescoapelor din Chile.
Luminii din această galaxie, cunoscută sub numele de ID2299, i-a luat aproximativ nouă miliarde de ani pentru a ajunge pe Pământ.
Recomandări
Asta înseamnă că astronomii observă în esență modul în care a arătat universul când avea doar 4,5 miliarde de ani (acum este estimat la 14 miliarde de ani).
Galaxia ID2299 pierde 10.000 de sori de gaze pe an, ceea ce diminuează combustibilul de care are nevoie pentru a forma stele, eliminând 46% din gazul rece total al galaxiei de până acum.
Dar galaxia încă formează rapid stele cu o rată care este de sute de ori mai rapidă decât ce a Căi Lactee, care va consuma restul gazului din galaxie. Acest lucru va determina efectiv moartea ID2299 în câteva zeci de milioane de ani.
Ce a provocat moartea acestei galaxii
Studiul a fost publicat luni în revista Nature Astronomy.
„Este pentru prima dată când observăm o galaxie tipică masivă de formare a stelelor în Universul îndepărtat, pe cale să „moară” din cauza unei ejecții masive de gaze reci”, a spus Annagrazia Puglisi, cercetător principal de studiu și asociat de cercetare postdoctorală de la Universitatea Durham din Marea Britanie și Centrul de Cercetări Nucleare Saclay din Franța, într-un comunicat.
Este posibil ca moartea acestei galaxii să fi fost cauzată de o coliziune cu o altă galaxie, care în cele din urmă a fuzionat pentru a crea ID2299.
Dovada grăitoare că o coliziune ar fi putut duce la pierderea gazului este o coadă de maree, care reprezintă un flux lung de gaz și stele care se extind în spațiu după ce două galaxii se reunesc într-o coliziune.
De obicei, aceste cozi de maree sunt prea slabe pentru a fi văzute în galaxii atât de îndepărtate, dar astronomii au putut observa coada strălucitoare pe măsură ce se extindea în spațiu