• Boris Johnson majorează taxele pentru a finanţa asistenţa medicală şi socială.
  • Cele două sisteme sunt sunt presiune din cauza pandemiei de coronavirus.
  • Planul lui Boris Johnson depinde de Parlament.

Premierul britanic Boris Johnson a anunțat marți că intenționează să majoreze taxele pentru a finanța serviciile de sănătate și reformele sistemului de asistență socială al țării.

Începând din aprilie, guvernul lui Johnson dorește să introducă o nouă taxă de 1,25% pentru sănătate și asistență socială pe veniturile obținute în Marea Britanie. Aceasta va începe ca o creștere a ratei actuale a asigurărilor naționale (un impozit curent pe venituri) și va deveni un impozit separat pe veniturile obținute în 2023, potrivit CNBC.

Panul necesită aprobarea Parlamentului înainte de a deveni lege

Impozitele majorate vor strânge aproape 36 de miliarde de lire sterline în următorii trei ani, potrivit guvernului, iar banii proveniți din această taxă vor fi direcționați direct către sistemele de sănătate și de asistență socială din Marea Britanie.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Prin majorarea impozitelor cu 1,25%, guvernul lui Johnson urmărește să rezolve crizele legate de finanțarea asistenței sociale și de listele de așteptare pentru tratament din cadrul Serviciului Național de Sănătate (National Health Service), ultima dintre acestea din urmă crescând în spirală pe fondul presiunii tot mai mari asupra serviciilor de asistență medicală în timpul pandemiei Covid-19. Însă, planul necesită aprobarea Parlamentului înainte de a deveni lege.

Noua taxă, o investiţie suplimentară permanentă în sănătate şi asistenţă socială

„Ar fi greşit să afirm că putem plăti pentru această pandemie fără să luăm decizii dificile dar responsabile legate de finanţarea acesteia”, a reacționat premierul britanic în Camera Comunelor.

Johnson a subliniat că noua taxă va fi o investiţie suplimentară permanentă în sănătate şi asistenţă socială. Acesta a precizat că ar fi „iresponsabil” ca viitoarele cheltuieli să fie acoperite prin împrumuturi.

„Unii mă vor întreba de ce nu majorăm în schimb, taxa pe venit sau taxa pe câştigurile de capital. Taxa pe venit nu este plătită de companii, aşa că toată povara ar cădea pe oameni, dublând suma pe care un contribuabil obişnuit ar trebui să o plătească. Iar veniturile totale din taxa pe câştigurile de capital sunt de sub 9 miliarde de lire pe an”, a spus premierul Boris Johnson.