• Premierul britanic Rishi Sunak s-a confruntat cu prima rebeliune majoră din mandatul său de prim-ministru.
  • Cel puțin 50 de parlamentari conservatori s-au opus reformelor guvernului său privind construcția de locuințe.
  • Sunak urma să se confrunte cu primul test major al conducerii sale lunea viitoare, când deputații urmau să voteze asupra proiectului de lege emblematic Levelling Up Bill și Regeneration Bill.

În timp ce Marea Britanie se confruntă cu recesiunea, prim-ministrul Rishi Sunak se confruntă cu prima rebeliune majoră din mandatul său de premier. Cel puțin 50 de parlamentari conservatori s-au opus reformelor guvernului său privind construcția de locuințe, care pun bazele unor locuințe la prețuri accesibile.

Sunak urma să se confrunte cu primul test major al conducerii sale lunea viitoare, când deputații urmau să voteze asupra proiectului de lege emblematic Levelling Up Bill și Regeneration Bill, care, printre altele, stipulează obiective obligatorii, stabilite la nivel central, de construire a 300.000 de locuințe pe an.

Cu toate acestea, potrivit presei, peste 40 de parlamentari conservatori rebeli, conduși de fostul ministru Theresa Villiers, au semnat un amendament pentru a elimina obiectivele locale obligatorii în materie de locuințe și a le face doar consultative.

Recomandări

S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
SISTEMUL „TYCHE" ÎȚI PUNE DIAGNOSTICUL
CE FACI CU CEL MIC ÎN MINIVACANȚĂ?
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
UE VREA NOI REGLEMENTĂRI PENTRU TIKTOKLITE
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

Acest lucru l-a lăsat pe Sunak – care are o majoritate de lucru de 69 – să se confrunte cu o înfrângere în cazul în care laburiștii și alte partide de opoziție au decis să îi susțină pe rebelii conservatori.

În fața rebeliunii colegilor săi parlamentari din Partidul Conservator (Tory), Sunak a retras votul și a ales să amâne mult așteptatele reforme de planificare. Linia guvernului privind amânarea votului a fost „un calendar parlamentar aglomerat” care nu ar fi permis dezbateri îndelungate asupra controversatului act legislativ.

Parlamentarul conservator Theresa Villiers, care a depus amendamentul, a susținut că proiectul de lege stabilește „obiective excesive de sus în jos” și ar încuraja „dezvoltarea care dăunează mediului și calității vieții”, a relatat Telegraph.

În aceeași ordine de idei, susținătorii ei insistă asupra faptului că nu doresc să oprească construcția de locuințe, ci doar să ofere comunităților mai mult cuvânt de spus asupra locului unde sunt construite. Retrogradarea lui Sunak a fost întâmpinată cu derută de partidele din Opoziție, care au spus că adevăratul motiv al „dezastrului” este că premierul era „speriat” de parlamentarii propriului partid.