- Frederiksen a declarat că nu există o amenințare militară pentru Groenlanda sau Danemarca.
- Cancelarul german Olaf Scholz și președintele francez Emmanuel Macron au subliniat importanța respectării granițelor și suveranității.
- Ministrul de Externe danez a afirmat clar că Groenlanda nu este de vânzare.
Premierul Danemarcei, Mette Frederiksen, a vizitat marți trei capitale europene, la câteva zile după ce Președintele american Donald Trump și-a reiterat interesul pentru achiziția Groenlandei, scrie BBC.
Advertisment
Pe parcursul unei zile, Frederiksen s-a întâlnit cu cancelarul german Olaf Scholz la Berlin, cu președintele francez Emmanuel Macron la Paris și cu liderul NATO, Mark Rutte, la Bruxelles. Deși s-a spus că liderii au discutat despre probleme precum Ucraina și atacurile hibride ale Rusiei în Marea Baltică, călătoria premierului danez a trădat nervozitatea resimțită în Danemarca din cauza comentariilor repetate ale lui Trump.
Trump a semnalat în mod repetat că dorește ca SUA să achiziționeze Groenlanda din motive de securitate națională – și a refuzat să excludă utilizarea forței militare sau economice pentru a face acest lucru. „Cred că o vom avea”, a spus el sâmbătă. Prim-ministrul groenlandei, Mute Egede – care a susținut independența față de Danemarca – a insistat săptămâna trecută că groenlandezii „nu vor să fie americani”. La o conferință de presă susținută de Frederiksen și Scholz după întâlnirea lor de marți dimineață, niciunul dintre lideri nu a menționat în mod direct Groenlanda sau Trump. Dar când a discutat despre necesitatea respectării granițelor și a nu le încălca cu forța, așa cum a făcut Rusia în Ucraina, Scholz a subliniat că acest concept se aplică tuturor.
Recomandări
La Paris, Frederiksen a declarat reporterilor că a primit „un mare sprijin” din partea aliaților săi europeni și că există un „mesaj foarte, foarte clar… că, desigur, trebuie să existe respect pentru teritoriu și suveranitatea statelor”. Frederiksen a spus că „nu are niciun motiv să creadă că există vreo amenințare militară pentru Groenlanda sau Danemarca”. Ea a reiterat că vede în continuare SUA ca fiind cel mai apropiat aliat al Danemarcei, dar, întrebată despre relația dintre Europa și Trump, ea a răspuns: „Cred că toată lumea din Europa poate vedea că va fi o altă colaborare acum”. Frederiksen și Rutte au fost de acord că aliații trebuie să se concentreze pe întărirea apărării în Arctic.
În timp ce Frederiksen a evitat să menționeze direct problema Groenlandei, ministrul ei de externe, Lars Lokke Rasmussen, a declarat reporterilor că Trump „nu va avea Groenlanda”. „Poporul groenlandez este un popor, tot în sensul dreptului internațional”, a spus Lokke. Când a fost întrebat dacă Trump ar trebui să „invadeze” Groenlanda pentru a-l obține, Lokke a spus că nu va da instrucțiuni despre cum ar trebui Trump „să obțină ceva ce nu ar trebui să aibă”. Într-un comunicat de presă emis la începutul acestei săptămâni, Ministerul de Externe a declarat că Lokke a vorbit cu secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, și că cei doi au decis să discute despre securitatea arctică între SUA, Danemarca și Groenlanda la o dată ulterioară.
Luni, Danemarca a declarat că va cheltui 14,6 miliarde de coroane (2,05 miliarde de dolari) pentru a spori securitatea în regiunea arctică, în parteneriat cu Groenlanda și Insulele Feroe, celălalt teritoriu autonom al său.
Citește și
- Cercetătorii elvețieni au făcut lista alimentelor viitorului. Ce vei mânca peste zeci de ani pentru a te menține sănătos
- Giorgia Meloni este anchetată pentru repatrierea lui Osama Elmasry Njeem, căutat de CPI. Generalul libian este acuzat de crime de război și împotriva umanității
- Diana Jipa și Ștefan Doniga sunt primii muzicieni din lume care au concertat pe cele 7 continente, într-un singur turneu. „Promitem că vom merge mai departe”