• Mecanicii de tren din Grecia au declarat că există probleme de lungă durată cu sistemele electronice care ar trebui să îi avertizeze de pericolul care îi așteaptă.
  • Protestele au continuat de câteva zile.
  • Duminică au fost raportate ciocniri cu poliția, în timp ce mii de persoane s-au alăturat unei demonstrații în capitala Atena.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a cerut iertare familiilor celor 57 de victime ale accidentului feroviar de săptămâna aceasta. Într-un mesaj postat pe Facebook, Mitsotakis a declarat că „în Grecia anului 2023… două trenuri care merg în direcții diferite nu pot circula pe aceeași linie și nimeni nu poate observa”.

Protestele au continuat de câteva zile. Duminică au fost raportate ciocniri cu poliția, în timp ce mii de persoane s-au alăturat unei demonstrații în capitala Atena.

Poliția a estimat că 12.000 de persoane au participat la protest. Unii demonstranți au dat foc la coșuri de gunoi și au aruncat bombe cu benzină. Poliția a răspuns cu gaze lacrimogene și grenade paralizante, eliberând în câteva minute piața centrală Syntagma de protestatari.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

De asemenea, se pare că protestatarii au lansat sute de baloane negre pe cer în memoria celor morți, iar unii dintre ei purtau pancarte pe care scria „Jos guvernele ucigașe”.

În noaptea de 28 februarie, un tren de pasageri și un tren de marfă care se deplasau în direcții opuse au ajuns pe aceeași cale ferată. Primele patru vagoane ale trenului de pasageri au deraiat, iar primele două au luat foc și au fost distruse aproape în totalitate. Accidentul de tren a fost atribuit în mare măsură unei erori umane.

La începutul acestei săptămâni, un șef de gară din Larissa, în vârstă de 59 de ani, a fost acuzat de omor prin neglijență și urmează să se prezinte în fața instanței. Avocatul său, Stefanos Pantzartzidis, a declarat că șeful de gară a recunoscut că are o parte de responsabilitate în accident.

Dar mulți din Grecia consideră că accidentul a fost un accident care aștepta să se întâmple, iar sindicatul lucrătorilor feroviari a acuzat „lipsa de respect” a guvernelor succesive față de căile ferate grecești pentru că a dus la acest „rezultat tragic”.

Mecanicii de tren din Grecia au declarat că există probleme de lungă durată cu sistemele electronice care ar trebui să îi avertizeze de pericolul care îi așteaptă. De asemenea, ministrul transporturilor, Kostas Karamanlis, a demisionat în „semn de respect” pentru persoanele care au murit. Karamanlis și-a asumat responsabilitatea pentru eșecul guvernului de a moderniza căile ferate ale țării în cei trei ani și jumătate cât a fost la putere.