• Un bărbat în vârstă de 42 de ani a fost acuzat de crimă, tentativă de crimă și acte de terorism după împușcăturile care au avut loc sâmbătă în mai multe cluburi de noapte din centrul orașului Oslo.
  • Din cauza atacului, parada Pride de sâmbătă, precum și alte evenimente în legătură cu Oslo Pride, au fost anulate. 
  • Oslo Pride a anunțat informația sâmbătă dimineață, precizând că anulează evenimentele în conformitate cu sfaturile și recomandările clare ale poliției.

Atacul mortal comis sâmbătă de un bărbat înarmat într-un bar pentru homosexuali și într-un alt local din centrul orașului Oslo nu va pune capăt luptei pentru drepturile tuturor indivizilor de a trăi o viață liberă și sigură, a anunțat duminică premierul norvegian Jonas Gahr Stoere. De asemenea, poliția l-a interogat duminică pe suspect, un cetățean norvegian de origine iraniană în vârstă de 42 de ani, fiind a doua oară când face acest lucru de la arestarea sa.

Bărbatul, pe care poliția l-a descris ca fiind un islamist radicalizat cu antecedente de boli mintale, este acuzat că a ucis două persoane și a rănit 21 de persoane sâmbătă dimineața devreme, când la Oslo urma să aibă loc parada Pride. Luând cuvântul la o slujbă specială ținută la catedrala din Oslo, Stoere a declarat că atacul poate că a pus capăt paradei oficiale Pride, care a fost anulată după atac, dar nu a oprit lupta „împotriva discriminării, a prejudecăților și a urii”.

Premierul, îmbrăcat în negru, a vorbit despre miile de oameni care au manifestat spontan sâmbătă pe străzile din Oslo, fluturând steaguri curcubeu și depunând flori la locul crimei pentru a onora victimele. „În timpul zilei, orașul a fost plin de oameni care au vrut să vorbească, despre durere și furie, dar și despre sprijin și solidaritate și despre dorința de a continua lupta, pentru dreptul fiecărui individ de a trăi o viață liberă, o viață sigură”, a spus el.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

„Aceste fărădelegi ne amintesc acest lucru. Această luptă nu s-a încheiat. Nu este ferită de pericole. Dar o vom învinge, împreună”, a spus el în fața audienței – din care făceau parte persoane îndoliate, prințesa moștenitoare Mette-Marit, miniștri și lideri ai Bisericii Norvegiene – în catedrala care a fost decorată cu steaguri curcubeu. Autoritățile au declarat că îl cunoșteau pe suspect încă din 2015 și că acesta făcea parte dintr-o rețea de extremiști islamiști din Norvegia.

Avocatul suspectului, John Christian Elden, nu a fost disponibil imediat pentru comentarii atunci când a fost contactat de Reuters. El a declarat că nu este posibil să se tragă concluzii cu privire la motivele sau motivele atacului. „Este mult prea devreme pentru a face acest lucru”, a spus el.

Suspectul este acuzat de crimă, tentativă de crimă și terorism. Nu se știe ce spune el despre acuzații. El va fi supus unei evaluări psihiatrice în următoarele zile în cadrul anchetei, a precizat poliția. Interogatoriile de sâmbătă și duminică s-au încheiat rapid, a anunțat avocatul său.

„El nu a vrut nicio înregistrare a interogatoriului, nici video, nici audio, pentru că a crezut că poliția o va manipula”, a declarat.