• Armata taiwaneză doboară prima dronă civilă neidentificată în spațiul său aerian, în timp ce continuă săptămânile de tensiuni cu China.
  • 450 de incursiuni ale avioanelor militare chineze în zona de identificare a apărării aeriene a Taiwanului au avut loc până acum în acest an.
  • Taiwanul a declarat că a avertizat dronele care survolau trei dintre insulele pe care le ocupă în largul coastelor orașului portuar chinez Xiamen.

Decizia Taiwanului de a doborî o dronă din largul coastelor chineze care a survolat o insulă controlată de Taiwan a fost cea mai potrivită măsură de luat după avertismente repetate, a declarat premierul taiwanez Su Tseng-chang.

Joi, armata taiwaneză a doborât prima dronă civilă neidentificată care a intrat în spațiul său aerian în apropierea insulelor periferice Kinmen, care se află lângă orașul chinez Xiamen. Drona a fost doborâtă după ce a intrat în spațiul aerian restricționat în apropierea micuței insulițe Shiyu (Lion) și s-a prăbușit în mare, potrivit armatei taiwaneze.

Vorbind cu reporterii vineri, Su a declarat că Taiwanul a emis în mod repetat avertismente și le-a cerut să nu încalce pragul nostru. Ei au ignorat în mod repetat avertismentele noastre de a pleca și nu am avut de ales decât să ne exercităm autoapărarea și să tragem. Aceasta este cea mai potrivită reacție după rețineri și avertismente repetate.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

China ar trebui să dea dovadă de reținere, a adăugat Su. Nu vom provoca niciodată și vom face cel mai potrivit lucru pentru a ne proteja pământul și poporul nostru, a spus el. Comandamentul de apărare din Kinmen a declarat că au fost trase rachete de semnalizare și focuri de avertisment, dar drona și-a menținut poziția și a fost doborâtă joi, imediat după prânz.

Comandamentul a descris drona ca fiind pentru uz civil, dar nu a precizat dacă a fost recuperată sau ce armă a fost folosită pentru a o doborî. Cu o zi înainte, Taiwanul a declarat că a avertizat dronele care survolau trei dintre insulele pe care le ocupă în largul coastelor orașului portuar chinez Xiamen. 450 de incursiuni ale avioanelor militare chineze în zona de identificare a apărării aeriene a Taiwanului au avut loc până acum în acest an, potrivit armatei taiwaneze.

Tensiunea dintre Taipei și Beijing a crescut de la controversata vizită de luna trecută a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, în Taiwanul autoguvernat, la care China a răspuns cu mai mult de o săptămână de exerciții militare cu focuri reale în apele din jurul insulei.