- Părintele Nicolai Pluzhnik este din Ucraina şi, împreună cu familia sa, au fugit de sub focul artileriei.
- Părintele spune că mulţi colegi preoţi l-au urmat pe Patriarhul Kirill de la Moscova și îi susțin poziția față de război.
- „Ceea ce se întâmplă astăzi este mult mai important decât politica”, a spus el.
Biserica Ortodoxă Rusă a reluat retorica Kremlinului în justificarea războiului din Ucraina. Este o poziţie care pare să determine un număr mare de preoţi şi enoriaşi ucraineni să întoarcă spatele Moscovei. „Nu voi uita niciodată momentul în care m-am trezit devreme pentru a merge la slujbă, doar că am auzit brusc sunetele şocante ale bombardamentelor”, spune Nicolai Pluzhnik, preot în Ucraina, potrivit BBC.
Advertisment
El aminteşte şi de oamenii bisericii care au murit în război.
„Femeia minunată care gătea la biserica noastră şi fiul ei, care se afla într-un scaun cu rotile, au fost ucişi amândoi când un obuz de artilerie a lovit apartamentul lor. Ştiu despre alţi câţiva dintre enoriaşii noştri care au murit”, spune preotul.
Recomandări
La fel ca majoritatea clericilor din regiunea din nord-estul Ucrainei de unde provine, părintele Pluzhnik aparţinea ramurii Bisericii Ortodoxe Ruse care îşi ia direcţia de la conducerea religioasă de la Moscova.
Acum, însă, spune el, a cerut să se alăture Bisericii Ortodoxe Ucrainene, care a primit în cele din urmă independenţa faţă de Biserica Ortodoxă Rusă în 2019, într-o mişcare care nu a fost niciodată recunoscută de Rusia.
Părintele Nicolai Pluzhnik spune că mulţi colegi preoţi care l-au urmat pe Patriarhul Kirill la Moscova fac acelaşi lucru din cauza poziţiei liderului Bisericii faţă de război. Părintele Pluzhnik şi familia sa au fugit de sub focul artileriei şi au acum o nouă casă temporară în oraşul Cernăuţi, în vestul Ucrainei.
„Când a început războiul, aşteptam veşti de la Patriarhul Kirill al Moscovei, părintele bisericii noastre. Dar la început nu a existat nicio reacţie, iar apoi a fost mai rău”, spune el.
„Patriarhul Kirill a binecuvântat armata rusă şi şi-a dat binecuvântarea pentru război. Nu a fost doar el, ci majoritatea preoţilor din Patriarhia Moscovei [Biserica Ortodoxă Rusă], inclusiv unii care au chiar rădăcini ucrainene. Am fost în stare de şoc”.
Pe lângă faptul că nu a condamnat fără echivoc uciderea oamenilor nevinovaţi din Ucraina sau să ceară încetarea focului, patriarhul a ţinut mari slujbe televizate la Moscova pentru a binecuvânta trupele ruseşti. De asemenea, a sugerat în predici că războiul purtat de Kremlin este un război corect cu privire la viitorul creştinismului.
„Ceea ce se întâmplă astăzi este mult mai important decât politica”, a spus el luna trecută. „Vorbim despre mântuirea umană, despre unde va ajunge omenirea şi de care parte a lui Dumnezeu Mântuitorul.”
Partenerii noștri