• Aleksander Lukașenko face tot ce poate pentru a-și merita supranumele de ultimul dictator al Europei. În special în relația cu jurnaliștii și reprezentanții societății civile.
  • Cel mai recent, a promulgat o lege care îi permite dezactivarea telecomunicațiilor în țară în caz de amenințare la securitatea națională. Totul, pentru a descuraja acțiunile opoziției.

Daria Ciulţova şi Katerina Bahvalova, corespondente ale televiziunii de opoziţie Belsat, riscă 3 ani de pușcărie doar pentru că au relatat cum a fost dispersat un protest anti Lukașenko, anul trecut.

Acum, 11 jurnaliști sunt închiși în Belarus pentru că au încercat să-și facă meseria. O practică obișnuită în presă a devenit plecatul la serviciu cu pachetul de închisoare: periuță de dinți, săpun, un pulover, două perechi de șosete.

Cea care a candidat împotriva lui, Svetlana Tsikhanouskaya, și care a cerut ajutor internațional pentru că rezultatul votului a fost deturnat, a reușit să fugă din țară.

CITEȘTE ȘI Alexander Lukashenko a interzis prin lege transmisiunile live de la protestele neautorizate. Măsurile luate pentru a descuraja acțiunile opoziției

Nu îmi e frică pentru că și Lituania prietenoasă și nicio țară europeană nu mă vor extrăda…. mă simt fizic, în siguranță, în Uniunea Europeană“, spunea Svetlana Tsikhanouskaya.

Cea mai cunoscută figură a opoziției din Belarus este Svetlana Alekseivici. Anul trecut, după ce i s-au făcut o serie de șicane, ambasadorii mai multori țări din UE au mers la ea acasă să o păzească. Printre ei, și ambasadorul nostru la Minsk.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA