• O operațiune logistică și diplomatică fără precedent este în curs de desfășurare pentru a se pregăti pentru cea mai mare adunare de demnitari străini pe pământ britanic.
  • Surse de la Whitehall au declarat că lui Biden, care și-a confirmat prezența, i se va permite să călătorească la mănăstire în Cadillac-ul blindat.
  • Deși lista invitaților nu a fost finalizată, se așteaptă ca, în ciuda conflictului din Ucraina, Rusia să fie reprezentată de ambasadorul său.

Președintele Biden va beneficia de o dispensă pentru a merge cu mașina sa la Westminster Abbey pentru funeraliile reginei săptămâna viitoare, în timp ce liderii mondiali mai puțin importanți vor trebui să se mulțumească cu un autobuz comun.

O operațiune logistică și diplomatică fără precedent este în curs de desfășurare pentru a se pregăti pentru cea mai mare adunare de demnitari străini pe pământ britanic de la funeraliile lui Sir Winston Churchill din 1965. Peste 100 de regi, regine și șefi de stat sunt așteptați să participe la ceremonia de luni. Cu toate acestea, afluxul de demnitari se dovedește a fi o bătaie de cap logistică și diplomatică pentru guvern, în timp ce oficialii încearcă să echilibreze nevoile VIP-urilor străine cu buna desfășurare a evenimentului.

Conform planurilor pentru înmormântare, va fi invitat un reprezentant al fiecărei țări cu care Marea Britanie are relații diplomatice. Cu toate acestea, pe fondul temerilor legate de blocajele de pe drumurile din jurul Westminster, mulți au fost rugați să folosească autobuze de la o locație nedezvăluită din vestul Londrei.

Recomandări

METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC
ROMÂNII NU MAI ALEG STRĂINĂTATEA
CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?

Surse de la Whitehall au declarat că lui Biden, care și-a confirmat prezența, i se va permite să călătorească la mănăstire în Cadillac-ul blindat, cunoscut sub numele de Bestia, din motive de securitate. Alți lideri mondiali, inclusiv președintele Macron al Franței, împăratul Naruhito al Japoniei și președintele Herzog al Israelului, vor avea, de asemenea, probabil, propriul lor mijloc de transport, din considerente de securitate.

O sursă guvernamentală a declarat că, în mod clar, nu ar fi potrivit să li se ceară liderilor G7 să „ia un autobuz”, dar a adăugat că demnitarilor li s-a cerut să fie cât mai flexibili posibil. Toate țările au fost informate că numărul maxim de locuri alocate este limitat la șeful de stat sau la reprezentantul acestuia, plus partenerul. Deși lista invitaților nu a fost finalizată, se așteaptă ca, în ciuda conflictului din Ucraina, Rusia să fie reprezentată de ambasadorul său.

Coreea de Nord are, de asemenea, o prezență diplomatică la Londra și se așteaptă să fie reprezentată. Fosta colonie Myanmar, cu care Marea Britanie nu are relații diplomatice, nu va fi invitată. Printre monarhii așteptați să participe se numără regele Philippe și regina Mathilde ai Belgiei, regele Carl XVI Gustaf și regina Silvia ai Suediei, regele Willem-Alexander și regina Máxima ai Olandei și regele Felipe și regina Letizia ai Spaniei. Tatăl lui Felipe, Juan Carlos, care a abdicat în 2014, va fi, de asemenea, prezent împreună cu soția sa Sofía.

Printre liderii mondiali care și-au confirmat prezența se numără prim-miniștrii Noii Zeelande, Canadei și Australiei, președintele Ramaphosa al Africii de Sud și președintele Steinmeier al Germaniei. Nu va exista nicio invitație pentru majoritatea foștilor lideri, precum Donald Trump, Downing Street precizând că „spațiul va fi limitat”.

Se așteaptă ca liderii să înceapă să sosească în Marea Britanie începând de vineri, iar duminică a fost rezervat timp pentru ca aceștia să își prezinte omagiile reginei, care se va odihni în Westminster Hall.
Duminică seara, aceștia au fost invitați la o recepție la Palatul Buckingham, oferită de rege. Lancaster House a fost rezervată pentru ca liderii să semneze o carte oficială de condoleanțe; de asemenea, ei vor putea să aducă un omagiu reginei de până la trei minute, care va fi înregistrat pentru mass-media.
După slujbă vor avea loc două recepții.