• O serie de aliați ai SUA, inclusiv Franța, Germania și NATO, au semnalat că sunt deschiși la posibilitatea de a permite Ucrainei să folosească armele.
  • Vladimir Putin a avertizat cu privire la „consecințe grave”, în special pentru țările mici din Europa.
  • La începutul acestei săptămâni s-a raportat că dronele ucrainene au reușit să lovească un radar de avertizare timpurie în apropierea orașului Orsk, la aproximativ 1.500 km de granița ucraineană.

Presiunea crește asupra Președintelui american Joe Biden pentru a permite Ucrainei să folosească armele furnizate de Occident pentru a lovi teritoriul rusesc, conform BBC.

O serie de aliați ai SUA au semnalat săptămâna aceasta că sunt deschiși la această posibilitate, după luni de zile de îngrijorare cu privire la escaladarea situației. Vladimir Putin, Președintele Rusiei, a avertizat cu privire la „consecințe grave”, în special pentru ceea ce el a numit „țări mici” din Europa.

Miercuri, Secretarul de Stat american Antony Blinken a declarat că poziția Washingtonului în această chestiune se va „adapta și ajusta” în funcție de evoluția condițiilor de pe câmpul de luptă. El se află în prezent în capitala cehă, Praga, pentru o reuniune a miniștrilor de externe din cadrul NATO.

Recomandări

SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE
UNDE MERGI LA BRUNCH
REVOLUȚIA AJUNGE ÎN CAPITALĂ

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pe probleme de securitate națională, John Kirby, a declarat miercuri târziu că, deși sprijinul SUA pentru Kiev a evoluat, „în acest moment, nu există, de asemenea, nicio schimbare în politica noastră”.

Ucraina se luptă să contracareze o ofensivă rusă în estul țării, în timp ce orașul Harkov a suferit săptămâni întregi de atacuri mortale, adesea lansate de Rusia de la avanposturi militare din apropierea graniței ucrainene.

Declarația domnului Blinken, în timpul unei călătorii în Europa, a urmat unor comentarii mai directe făcute la începutul acestei săptămâni de Președintele Franței, Emmanuel Macron, care a declarat că Ucrainei ar trebui să i se „permită” să folosească armele furnizate de Occident împotriva siturilor militare de pe teritoriul rusesc – deși strict nu asupra țintelor civile.

Domnul Macron pledează de ceva timp pentru o intervenție mai directă în războiul din Ucraina.

Cancelarul german Olaf Scholz a rămas prudent în public, dar un purtător de cuvânt de la Berlin a declarat că „acțiunea defensivă nu se limitează la propriul teritoriu, ci include și teritoriul agresorului”.

Săptămâna trecută, șeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat pentru The Economist că Occidentul ar trebui să permită Ucrainei să se apere prin lovirea bazelor militare din Rusia. „Ucraina are dreptul să se apere. Iar acest lucru include lovirea țintelor de pe teritoriul rusesc”, a spus el.

Ministrul britanic de Externe, Lord Cameron, a declarat la începutul acestei luni că este la latitudinea Ucrainei să decidă cum să folosească armele britanice, în timp ce săptămâna aceasta Ministrul Adjunct al Apărării din Polonia a declarat că ucrainenii pot folosi armele poloneze „așa cum consideră necesar”.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenski a declarat anterior că este „nedrept” ca țările occidentale să impună limite în ceea ce privește utilizarea armelor lor, recunoscând totodată că Ucraina nu poate risca sprijinul partenerilor săi.

Rusia a reacționat cu furie la perspectiva ca armele occidentale să fie folosite împotriva unor ținte de pe teritoriul rusesc.

„În Europa, în special în țările mici, ar trebui să fie conștienți cu ce se joacă”, a declarat Vladimir Putin, menționând că multe țări europene au „un teritoriu mic” și o „populație densă”.

Joi, premierul italian Giorgia Meloni a declarat că nu crede că este necesar să se lovească bazele militare rusești și a îndemnat Occidentul să furnizeze în schimb mai multă apărare aeriană Ucrainei. Cu toate acestea, se crede că Ucraina a folosit deja unele arme furnizate de Occident pentru atacuri pe teritoriul rusesc.

Alte țări au fost mai deschise în a da Ucrainei permisiunea de a-și folosi armele în interiorul Rusiei.

SUA au furnizat deja Ucrainei mii de arme defensive, tancuri și sisteme de apărare aeriană. Din aprilie, a trimis Ucrainei și cea mai lungă versiune de rază de acțiune a rachetelor ATACMS, care pot parcurge până la 300 km (190 mile).

Până acum, Ucraina a folosit drone pentru a ataca ținte tot mai departe pe teritoriul rusesc.

La începutul acestei săptămâni s-a raportat că dronele ucrainene au reușit să lovească un radar de avertizare timpurie în apropierea orașului Orsk, la aproximativ 1.500 km (932 mile) de granița ucraineană.

Citește și