• Moscova și Beijingul au apărut ca parteneri mai apropiați în ultimii ani, în timp ce ambele se confruntă cu tensiuni cu Occidentul.
  • Summitul SCO va avea loc pe 15 și 16 septembrie la Samarkand, în sud-estul Uzbekistanului.
  • Beijingul a refuzat să condamne agresiunea, aruncând în schimb în mod repetat vina pentru conflict asupra NATO și Statelor Unite.

Săptămâna viitoare în Uzbekistan, în marja unui summit regional, a anunțat astăzi diplomația rusă, în prima călătorie în străinătate a președintelui chinez de la începutul anului 2020.

„În mai puțin de 10 zile, o nouă întâlnire a liderilor noștri va avea loc la summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai (SCO)”, a declarat ambasadorul Rusiei în China, Andrei Denisov, potrivit declarațiilor transmise de ambasada sa la AFP.

După cum a subliniat el, cei doi președinți „au multe de discutat, atât pe probleme bilaterale, cât și pe probleme internaționale”. Summitul SCO va avea loc pe 15 și 16 septembrie la Samarkand, în sud-estul Uzbekistanului, care este bogat în monumente istorice și se află pe vechiul Drum al Mătăsii. Această organizație, care a fost creată ca o contrapondere a influenței occidentale, reunește China, Rusia, patru state din Asia Centrală (Kazahstan, Kârgâzstan, Uzbekistan și Tadjikistan), precum și India și Pakistan.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Întâlnirea așteptată săptămâna viitoare între Xi și Putin – și alegerea destinației pentru prima călătorie peste hotare a lui Xi – semnalează importanța relației cu Rusia pentru China, chiar și în fața represaliilor internaționale împotriva Moscovei după invazia neprovocată a acesteia în Ucraina la începutul acestui an.

Moscova și Beijingul au apărut ca parteneri mai apropiați în ultimii ani, în timp ce ambele se confruntă cu tensiuni cu Occidentul, Xi și Putin declarând că cele două țări au un parteneriat fără limite cu câteva săptămâni înainte de invazia Rusiei în Ucraina. De atunci, Beijingul a refuzat să condamne agresiunea, aruncând în schimb în mod repetat vina pentru conflict asupra NATO și Statelor Unite.

Când a fost întrebat despre planurile de călătorie ale lui Xi în Asia Centrală în această lună, Ministerul chinez de Externe a declarat miercuri că nu poate furniza nicio informație. Posibila vizită în Asia Centrală, ca primă vizită oficială a lui Xi în afara Chinei de la începutul anului 2020, ar fi, de asemenea, un semn de salut față de propria sa moștenire în ceea ce privește creșterea profilului internațional al Chinei în timpul deceniului său la putere. Xi a anunțat inițiativa sa emblematică Belt and Road Initiative în timpul unei vizite din 2013 în Kazahstan.