• Joko Widodo pregătește terenul pentru prima întâlnire între președintele rus și liderii occidentali de la începutul războiului din Ucraina.
  • Prezența lui Xi și Putin la summitul din noiembrie îi va aduce împreună cu președintele american Joe Biden și cu liderii UE.
  • În martie, Biden a declarat că, în opinia sa, Rusia ar trebui să fie eliminată din G20.

Președintele rus Vladimir Putin și omologul său chinez Xi Jinping intenționează să participe la summitul G20 de la Bali din luna noiembrie a acestui an, a declarat președintele indonezian Joko Widodo.

Într-un interviu pentru Bloomberg publicat vineri, președintele indonezian, cunoscut sub numele de Jokowi, a declarat: Xi Jinping va veni. Președintele Putin mi-a spus, de asemenea, că va veni.

În conformitate cu tradiția indoneziană de nealiniere, Jokowi a încercat să mențină o poziție neutră în ciuda războiului brutal al lui Putin în Ucraina. La sfârșitul lunii iunie, președintele indonezian a devenit primul lider asiatic care a vizitat Kievul și Moscova de la începutul invaziei la scară largă.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Prezența lui Xi și Putin la summitul din noiembrie îi va aduce împreună cu președintele american Joe Biden și cu liderii UE, în ceea ce ar fi prima lor întâlnire personală de la începutul războiului. În martie, Biden a declarat că, în opinia sa, Rusia ar trebui să fie eliminată din G20.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski este, de asemenea, așteptat să participe la summit în urma unei invitații din partea Indoneziei, pregătind terenul pentru o potențială întâlnire cu Putin.

Călătoria ar fi prima vizită a lui Xi în afara Chinei continentale în aproape trei ani, în afară de o scurtă deplasare la Hong Kong în iunie, de când a început pandemia de coronavirus în Wuhan.

În timp ce tensiunile au crescut între Beijing și Washington din cauza călătoriei președintelui Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, în Taiwan, oficialii chinezi fac, de asemenea, pregătiri pentru ca Xi să se întâlnească față în față cu Biden în Asia de Sud-Est după summitul G20 din noiembrie și summitul Cooperării Economice Asia-Pacific din Thailanda, potrivit Wall Street Journal.