- Președintele Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, nu va fi suspendat în urma unei mișcări de boicot a deputaților care făceau parte din partidul său în timpul votului de punere sub acuzare.
- Acest demers va avea implicații profunde pentru Coreea de Sud, afectată de o profundă instabilitate politică începută de declararea legii marțiale a președintelui și urmată apoi de nulificarea acesteia de către parlamentarii din opoziție.
- Yoon Suk Yeol își ceruse anterior scuze public pentru instaurarea legii marțiale, deși existau dovezi clare că aceasta a fost o acțiune coordonată și bine pusă la punct.
Votul de destituire a președintelui Yoon Suk Yeol început în parlamentul din Coreea de Sud nu are sorți de izbândă, conform CNN.
Advertisment
Deputații din parlament care sunt membri ai Partidului Puterii Populare (partidul președintelui) au boicotat votul, părăsind aproape în unanimitate sala. Doar doi au rămas înăuntru, în timp ce cel care a revenit a votat împotrivă. În lipsă de cvorum, următoarea dată când un nou vot poate să aibă loc este 11 decembrie.
Care este atitudinea parlamentarilor în legătură cu votul
Deputații opoziției au criticat vehement decizia celor din guvernământ, numindu-i „lași”. Kim Sang-wook, legislator al partidului de guvernământ a declarat că ideologia conservatoare este cea „care protejează Republica Coreea liberă”.
Recomandări
Procesul democratic din Coreea de Sud este unul recent. De la finalul Războiului din Coreea (1950-1953) până în anul 1988 când s-a proclamat o constituție democratică, aceasta a fost condusă de o guvernare militaristă și autoritară. Deși amânarea votului poate prezenta un factor de incertitudine, specialiștii spun că înlăturarea acestuia este „inevitabilă”.
Citește și
- Schimbările climatice afectează grav ecosistemele și speciile vulnerabile. Adrian Bilba: „Cele mai mari provocări sunt generate de invazia umană”
- Avansul rebelilor amenință bazele rusești din Siria. Regimul lui Bashar al-Assad s-ar putea prăbuși
- Serviciile secrete din Ungaria au spionat funcționari anti-fraudă ai UE. Ce a declarat guvernul Orban
Partenerii noștri