- Politicienii din opoziție acuză partidul președintelui Yoon Suk Yeol de organizarea unei „a doua lovitură de stat”.
- Yoon a încercat să impună regimul marțial. Această tentativă a durat doar șase ore și a fost întâmpinată cu proteste în parlament.
- Liderul Partidului Democrat a denunțat acțiunile guvernului ca fiind neconstituționale.
- Yoon își cere scuze pentru tentativa de lege marțială. El a promis că va accepta consecințele juridice și politice ale acțiunilor sale.
Președintelui Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, i s-a interzis să părăsească țara, în timp ce politicienii din opoziție au acuzat partidul său că a organizat o „a doua lovitură de stat” prin refuzul de a-l pune sub acuzare din cauza declarării greșite a legii marțiale săptămâna trecută, conform The Guardian.
Advertisment
Ancheta penală
Bae Sang-up, un comisar pentru serviciile de imigrare din cadrul Ministerului Justiției, a confirmat luni, în timpul unei audieri parlamentare, că Yoon face obiectul unei interdicții de călătorie.
Încercarea lui Yoon de a pune capăt regimului civil marțea trecută a durat doar șase ore, după ce deputații s-au luptat cu soldații în clădirea parlamentului înainte de a vota pentru ridicarea ordinului.
Recomandări
„Acesta este un act ilegal, neconstituțional, o a doua insurecție și o a doua lovitură de stat”, a declarat Park Chan-dae, liderul de grup al Partidului Democrat din opoziție, referindu-se la boicotul votului de destituire de către partidul de guvernământ Puterea Poporului (PPP) și la încercările sale disperate de a-l menține pe Yoon în funcție.
În conformitate cu Constituția Coreei de Sud, președintele rămâne șeful guvernului și comandantul suprem al armatei, cu excepția cazului în care este incapabil sau demisionează.
Politicieni de rang înalt ai PPP au susținut că Yoon poate continua să fie președinte, delegându-și puterile prim-ministrului – un aranjament descris de Park drept o „încălcare flagrantă a Constituției, fără niciun temei juridic”. Partidele de opoziție au promis că vor introduce o nouă moțiune de punere sub acuzare în această săptămână.
Agenția de știri Yonhap din Coreea de Sud a raportat luni că procurorii l-au „înregistrat” pe Yoon – un proces care implică numirea oficială a subiecților unei anchete penale. Se pare că poliția ia în considerare impunerea unei interdicții de călătorie în străinătate pentru Yoon în timp ce investighează încercarea sa eșuată de a impune legea marțială.
Yoon și-a cerut scuze
Sâmbătă, Yoon și-a cerut scuze pentru încercarea sa de scurtă durată de a impune legea marțială și a promis că va face față oricăror consecințe juridice sau politice, cu câteva ore înainte ca parlamentul să voteze asupra punerii sale sub acuzare. Yoon a declarat că îi „pare foarte rău” pentru decizia sa, despre care a spus că s-a născut din disperare, și a promis că nu va încerca să impună legea marțială a doua oară.
Trei partide de opoziție au depus o plângere împotriva lui Yoon, a fostului său ministru al apărării Kim Yong-hyun și a comandantului legii marțiale Park An-su, acuzându-i de insurecție. Infracțiunea de conducere a unei insurecții se pedepsește cu moartea sau închisoarea pe viață.
Kim, care și-a prezentat demisia miercuri, a fost văzut ca o figură centrală în scurta declarație de marți a legii marțiale. Un oficial militar de rang înalt și documentele depuse de membrii opoziției pentru punerea sub acuzare a lui Yoon au declarat că Kim i-a făcut propunerea lui Yoon.
Sabotarea votului de sâmbătă seară din adunarea națională a dus la blocaj politic și la incertitudine cu privire la cine deține controlul de zi cu zi al Coreei de Sud – a patra cea mai mare economie din Asia și un aliat-cheie al SUA.
Liderul PPP, Han Dong-hoon, a declarat la sfârșitul săptămânii că Yoon nu va fi implicat în afacerile externe și în alte afaceri de stat, controlul administrației revenind prim-ministrului, Han Duck-soo.
Han a declarat că scuzele televizate ale lui Yoon au fost de fapt o promisiune de a părăsi funcția mai devreme.
Însă Woo Won-shik, președintele Adunării Naționale și deputat al Partidului Democrat, a declarat că delegarea autorității prezidențiale către prim-ministru și partidul de guvernământ fără ca Yoon să fie mai întâi pus sub acuzare este neconstituțională.
Luni, Ministerul Apărării a creat și mai multă confuzie atunci când a declarat că Yoon este în continuare comandantul suprem al armatei sud-coreene.
Han Duck-soo a declarat că guvernul va face tot posibilul să „mențină încrederea cu aliații noștri” – o referire la SUA și Japonia, în timp ce experții au avertizat că incertitudinea continuă ar putea amenința stabilitatea regională.
„Liderii din Rusia, China și, în special, Coreea de Nord, urmăresc probabil cu bucurie turbulențele politice din Coreea de Sud, simțind un avantaj geopolitic”, a declarat Leif-Eric Easley, profesor la Universitatea Ewha din Seul.
„Coreea de Nord va adopta probabil o abordare expectativă față de aceste evenimente, dar nu poate fi exclus faptul că Pyongyang va încerca să exploateze diviziunile din Seul.”
Într-un efort de a liniști publicul, mai mulți lideri militari, inclusiv ministrul interimar al apărării, au declarat că vor sfida orice ordin de a impune o nouă rundă de lege marțială.
Citește și
- Este de viitor turismul în România? În ce constă „România Atractivă”, noua inițiativă a statului
- Topul cele mai scumpe cadouri de Crăciun. O excursie la ski în Munții Dolomiți ajunge la 88.000 de dolari
- Trump îi va grația pe cei implicați în asaltul asupra Capitoliului din 2021
Partenerii noștri