Președintele Finlandei, Sauli Niinisto, este surprins de răspunsul „calm” al lui Putin la vestea aderării la NATO

Sauli Niinisto sursă foto - Twitter
  • Niinisto a avut o surpriză descurajantă când a descoperit că Turcia nu privește pozitiv susținerea candidaturilor Finlandei și Suediei la NATO.
  • Președintele Finlandei l-a sunat pe Putin pentru a-l anunța personal despre intenția Finlandei de a adera la NATO.
  • Niinisto spune că Putin a primit cu calm vestea privind planurile Finlandei de a adera la NATO.

Președintele finlandez Sauli Niinisto a afirmat că președintele rus Vladimir Putin a răspuns „calm” atunci când i s-a spus că Finlanda va solicita aderarea la NATO. Președintele Finlandei a avut sâmbătă, 14 mai 2022, o convorbire telefonică cu președintele Rusiei, Vladimir Putin.

În ansamblu, discuția a fost foarte bună”, a declarat Niinisto la emisiunea State of the Union de duminică. „Spun calm și rece, iar el nu a repetat acele amenințări pe care le-a avut mai devreme, iar oamenii lui au spus că este că dacă Finlanda aderă – asta înseamnă un fel de contramăsuri militare, orice ar însemna asta – dar nu le-a repetat acum.”

Oficialii finlandezi au anunțat duminică că țara, anterior neutră, va solicita într-adevăr aderarea la NATO, în ciuda numeroaselor amenințări din partea Rusiei.

„Aceasta este o zi istorică. Începe o nouă eră”, a declarat Niinisto la o conferință de presă comună duminică, înainte de apariția la un talk-show. Cu doar o zi înainte, Putin avertizase Finlanda că relațiile ar putea fi afectate” dacă Niinisto va continua cu cererea de aderare la NATO. Dar Niinisto a declarat că discuția telefonică cu Putin despre cererea Finlandei a fost o surpriză deoarece Putin a primit vestea „cu calm”.

„Am vrut doar să confirm că acum situația s-a schimbat”, a spus Niinisto despre apel. „Vom solicita aderarea și, în același mod, a confirmat că el crede că este o greșeală. Nu vă amenințăm. Până în prezent se pare că nu vor apărea probleme imediate”, a adăugat el.