• Amanpour a spus că a refuzat – moment în care consilierii președintelui Ebrahim Raisi au anulat interviul.
  • Oficialii iranieni nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii.
  • În semn de protest, demonstranții au ars hijaburi și alte articole de îmbrăcăminte.

Christiane Amanpour era pregătită să îi realizeze miercuri un interviu cu președintele iranian la New York, când oficialii iranieni au intervenit cu o condiție de ultim moment: Gazda CNN va trebui să poarte un acoperământ pe cap, din respect pentru obiceiurile iraniene și pentru un ritual religios islamic.

Amanpour a spus că a refuzat – moment în care consilierii președintelui Ebrahim Raisi au anulat interviul, declanșând un incident care a subliniat tensiunile legate de drepturile femeilor în Iran. Am refuzat să cedez pentru a le permite [iranienilor] să impună legile țării lor în țara noastră, a declarat Amanpour joi pentru The Washington Post. Ea a adăugat: M-am apărat ca jurnalistă.

Oficialii iranieni nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii. Incidentul are loc în contextul în care în Iran au loc proteste în legătură cu Mahsa Amini, o femeie de 22 de ani care a murit în timp ce se afla în custodia poliției săptămâna trecută. Amini a fost arestată în Teheran de poliția iraniană a moralității din cauza ținutei sale publice. Familia ei a contestat afirmațiile oficialilor iranieni potrivit cărora aceasta ar fi murit din cauza unei insuficiențe cardiace.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

În semn de protest, demonstranții au ars hijaburi și alte articole de îmbrăcăminte, iar femeile și-au tăiat părul în public, sfidând conducerea țării. Forțele de securitate care au încercat să reprime protestele au ucis cel puțin opt persoane, potrivit grupului pentru drepturile omului Amnesty International.

În interviuri și într-un mesaj pe Twitter, Amanpour a declarat că se așezase deja miercuri pentru a-i lua un interviu lui Raisi la Națiunile Unite – președintele se afla în oraș pentru o reuniune a Adunării Generale a ONU – când oficialii au insistat ca ea să-și acopere părul. Aceștia au invocat venirea lui Muharram, un sezon de doliu comunal observat în principal de musulmanii șiiți.

Dar Amanpour a sugerat că Raisi nu a vrut să fie văzut fiind intervievat de o femeie fără părul acoperit, într-un moment în care protestele privind acoperirea capului fac ravagii în Iran. Ea a spus că le-a spus în prealabil oficialilor iranieni că intenționa să întrebe despre proteste.