- Reuven Rivlin vizitează România în ultima lună de mandat
- Alături de Reuven Rivlin vine o delegație alcătuită din 60 de oameni de afaceri
- România are deja o relație economică bună cu Israelul
UPDATE 14:00 – Klaus Iohannis, despre întâlnirea cu Reuven Rivlin: „România consideră că atât israelienii, cât și palestinieni au dreptul să trăiască în pace și securitate”
Între România și Statul Istael există relații privilegiate, cu caracter strategic, fundamentate pe legături solide de ordin istoric, cultural și uman, spune Klaus Iohannis, care anunță organizarea unei ședințe comune de guvern româno-israelian.
„Am subliniat, de asemenea, necesitatea implementării de măsuri de creștere a încrederii, reiterând importanța reluării discuțiilor directe care să conducă la soluția celor două state (israelian și palestinian – n.r.). În acest context am exprimat aprecieri față de reluare a lucrărilor cvartetuui pentru Orientul Mijlociu și am salutat implicarea Statelor Unite ale Americii alături de Uniunea Europeană și state arabe din regiune pentru crearea unui cadru favorabil reluării procesului de pace. România considera că atât israelienii cât și palestinieni au dreptul să trăiască în pace și securitate și militează alături de principalii săi partenerii internaționali pentru avansarea soluției celor două state în parametrii fixați de dreptul internațional”, a spus Klaus Iohannis.
UPDATE 12:00 – Klaus Iohannis l-a primit pe Reuven Rivlin la Cotroceni
Președintelui Statului Israel, Reuven Rivlin, a fost primit la Palatul Cotroceni de președintele Klaus Iohannis. Cei doi șefi de stat au în program convorbiri tête-à-tête, convorbiri oficiale, iar de la ora 13.15 vor susține declarații de presă.
Discuțiile cu președintele Statului Israel se vor concentra pe modalitățile de dezvoltare și aprofundare a relațiilor bilaterale în toate domeniile de interes comun, vizita având loc în contextul aniversării, la 11 iunie 2021, a 73 de ani de relații diplomatice neîntrerupte între România și Statul Israel, a mai informat Administrația Prezidențială.
Conform Administrației Prezidențiale, în cadrul convorbirilor oficiale vor fi abordate, de asemenea, cooperarea economică și cea în domeniul sănătății, inclusiv în ceea ce privește contracararea pandemiei de COVID-19, educația privind Holocaustul și alte măsuri de combatere a antisemitismului în România, precum și schimburile culturale și interumane dintre cele două state.
O atenție deosebită va fi acordată situației din Orientul Mijlociu, inclusiv stadiului Procesului de Pace în Orientul Mijlociu, cu accent pe situația de securitate din regiune în urma evoluțiilor recente.
Știrea inițială
În ultima lună de mandat, președintele Israelului vizitează marți Bucureștiul. Alături de Reuven Rivlin vin 60 de oameni de afaceri.
România are deja o relație economică bună cu Israelul. În ultimii 15 ani, nivelul exportului nostru a depășit constant importurile, cu peste 100 de milioane de dolari.
De fapt, Uniunea Europeană, în totalitatea ei, este pentru Israel primul partener comercial. O relație strânsă, pe care tot România era să o pericliteze, în 2019 când, împotriva politicii europene, premierul de la acea vreme, Viorica Dăncilă, a decis să mute ambasada României.
„Sunt încântată să anunț astăzi în fața audienței AIPAC că după finalizarea analizei de către toți actorii constituționali implicați în procesul decizional din țara mea și în deplin consesn, eu, ca prim-ministru al României și Guvernul pe care îl conduc vom muta ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului”, spunea Viorica Dăncilă în martie 2019.
Dincolo de scandal, declarația nu a avut nicio finalitate, însă a pus în pericol relația pe care o are România cu țările arabe. Și a fost motivul principal pentru care am pierdut posibilitatea de a fi membru permanent în Consiliul de securitate al ONU.