• Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a reiterat propunerea de organizare în Turcia a unui summit al preşedinţilor Rusiei şi Ucrainei, Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski.
  • Turcia a salutat, marţi, progresele semnificative înregistrate în negocierile dintre Moscova şi Kiev, iar un oficial rus a transmis că Rusia nu se opune eventualei admiteri a Ucrainei în Uniunea Europeană.
  • Ministerul rus al Apărării a anunţat marţi, în contextul negocierilor din oraşul turc Istanbul, reducerea semnificativă a operaţiunilor militare la periferia Kievului şi în oraşul Cernigău.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a discutat, vineri după-amiază, cu omologul său rus, Vladimir Putin, despre stadiul negocierilor cu Ucraina şi a reiterat propunerea de a găzdui un summit pentru semnarea unui eventual acord de pace.

Negocierile pozitive şi constructive care au avut loc la Istanbul săptămâna aceasta au generat speranţe pentru pace” i-a transmis Recep Tayyip Erdogan lui Vladimir Putin, conform Preşedinţiei de la Ankara, citată de agenţia Anadolu.

Recep Tayyip Erdogan a reiterat propunerea de organizare în Turcia a unui summit al preşedinţilor Rusiei şi Ucrainei, Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

În conversaţia telefonică de vineri, Vladimir Putin i-a mulţumit lui Recep Tayyip Erdogan pentru organizarea negocierilor de pace de la Istanbul.

Turcia a salutat, marţi, progresele semnificative înregistrate în negocierile dintre Moscova şi Kiev, iar un oficial rus a transmis că Rusia nu se opune eventualei admiteri a Ucrainei în Uniunea Europeană.

Acestea sunt cele mai semnificative progrese de la începerea negocierilor”, a declarat marţi ministrul turc de Externe, Mevlüt Cavusoglu, după întâlnirea reprezentanţilor Ucrainei şi Rusiei, la Istanbul.

Un membru al delegaţiei ucrainene a afirmat, marţi, la negocierile din oraşul turc Istanbul, că ar putea fi „condiţii suficiente” pentru un summit al preşedinţilor Ucrainei şi Rusiei, Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin.

Ministerul rus al Apărării a anunţat marţi, în contextul negocierilor din oraşul turc Istanbul, reducerea semnificativă a operaţiunilor militare la periferia Kievului şi în oraşul Cernigău (Cernihiv), situat în nordul Ucrainei.

Însă Administraţia Volodimir Zelenski a reacționat cu scepticism la anunţul Rusiei, existând temeri că armata rusă va intensifica activităţile combatante în estul Ucrainei.

Statele Unite nu au observat că Rusia are o abordare „serioasă” în negocierile cu Ucraina, a afirmat marţi secretarul de Stat american, Antony Blinken, semnalând că aşteaptă acţiuni, nu doar declaraţii din partea Moscovei.