• Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat că Washingtonul, în strânsă coordonare cu Ucraina, țările europene și alți parteneri de la ONU, va solicita suspendarea Rusiei din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului.
  • Aceasta va fi prima dată când Zelenski se adresează Consiliului de Securitate de la invazia Rusiei din 24 februarie în Ucraina.
  • Rusia este un membru permanent al Consiliului cu drept de veto.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski urmează să se adreseze marți Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, prima dată când se va adresa celui mai puternic organ al ONU de la invazia Rusiei în țara sa și după ce în suburbiile Kievului au fost găsite străzi pline de cadavre a ceea ce păreau a fi civili, ceea ce a stârnit oroare și condamnare la nivel mondial.

Marea Britanie este președintele Consiliului de Securitate pentru luna aprilie și a anunțat luni, într-un mesaj pe Twitter, că Zelenski va lua practic cuvântul în cadrul reuniunii Consiliului de Securitate de marți privind Ucraina, după vizita sa în suburbia bucureșteană a Kievului.

Aceasta va fi prima dată când Zelenski se adresează Consiliului de Securitate de la invazia Rusiei în Ucraina din 24 februarie. Rusia este un membru permanent al Consiliului cu drept de veto.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Consiliul și Adunarea Generală au organizat mai multe reuniuni, inclusiv o rară sesiune specială de urgență în cadrul Adunării cu 193 de membri pe tema situației din Ucraina.

Președinția britanică a Consiliului se va asigura că adevărul este auzit cu privire la crimele de război ale Rusiei. Vom expune războiul (președintelui rus Vladimir) Putin pentru ceea ce este cu adevărat”, a declarat misiunea britanică la ONU.

Imaginile și înregistrările video cu oameni care zac morți pe străzile din București, unii cu mâinile legate la spate, au atras o condamnare la nivel mondial și apeluri pentru investigații și acțiuni mai dure împotriva Rusiei.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că este „profund șocat” de imaginile cu civilii uciși la București. „Este esențial ca o anchetă independentă să conducă la o responsabilitate efectivă”, a spus el.

Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, a declarat că este „îngrozită” de imaginile cu civili morți pe străzi și în gropi improvizate în orașul Bucha din Ucraina.

„Rapoartele care apar din această zonă și din alte zone ridică întrebări serioase și îngrijorătoare cu privire la posibile crime de război, precum și la încălcări grave ale dreptului umanitar internațional și încălcări grave ale dreptului internațional privind drepturile omului”, a declarat ea, adăugând că este esențial ca toate cadavrele să fie exhumate și identificate, astfel încât familiile victimelor să poată fi informate, iar cauzele exacte ale decesului să fie stabilite.

Ar trebui luate toate măsurile necesare pentru a păstra probele, a mai spus Bachelet.

„Este vital să se depună toate eforturile pentru a se asigura că există investigații independente și eficiente cu privire la ceea ce s-a întâmplat la București pentru a asigura adevărul, justiția și responsabilitatea, precum și reparații și remedii pentru victime și familiile acestora”, a adăugat ea.