• Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis vineri că va rămâne în Kiev, în timp ce trupele sale se luptă cu invadatorii ruşi care avansează spre capitală în cel mai mare atac asupra unui stat european de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, relateazp Reuters.
  • „(Inamicul) m-a marcat drept ţinta numărul unu”, a avertizat Zelenski într-un mesaj video, în timp ce lupte grele au fost raportate pe mai multe fronturi.
  • „Familia mea este ţinta numărul doi. Ei vor să distrugă Ucraina din punct de vedere politic prin distrugerea şefului statului”. „Voi rămâne în capitală. Familia mea este, de asemenea, în Ucraina”.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis vineri că va rămâne în Kiev, în timp ce trupele sale se luptă cu invadatorii ruşi care avansează spre capitală în cel mai mare atac asupra unui stat european de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, relatează Reuters.

Oficialii americani şi ucraineni spun că Rusia urmăreşte să captureze Kievul şi să răstoarne guvernul, pe care Putin îl consideră o marionetă a Statelor Unite. Trupele ruseşti au cucerit fosta centrală nucleară de la Cernobîl, la nord de Kiev, în timp ce înaintau pe cea mai scurtă rută spre Kiev, dinspre Belarus, la nord.

„(Inamicul) m-a marcat drept ţinta numărul unu”, a avertizat Zelenski într-un mesaj video, în timp ce lupte grele au fost raportate pe mai multe fronturi. „Familia mea este ţinta numărul doi. Ei vor să distrugă Ucraina din punct de vedere politic prin distrugerea şefului statului”. „Voi rămâne în capitală. Familia mea este, de asemenea, în Ucraina”.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Putin spune că Rusia desfăşoară „o operaţiune militară specială” pentru a împiedica guvernul ucrainean să comită un genocid împotriva propriului popor – o acuzaţie pe care Occidentul o consideră nefondată. De asemenea, el spune că Ucraina este un stat ilegitim ale cărui pământuri aparţin istoric Rusiei.

Întrebat dacă este îngrijorat de siguranţa lui Zelenski, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat pentru CBS: „Din câte ştiu eu, preşedintele Zelenski rămâne în Ucraina la postul său şi, desigur, suntem îngrijoraţi pentru siguranţa tuturor prietenilor noştri din Ucraina – oficiali guvernamentali şi alţii.”

Statele Unite, Marea Britanie, Japonia, Canada, Australia şi UE au dezvăluit mai multe sancţiuni împotriva Moscovei, pe lângă penalizările de la începutul acestei săptămâni, inclusiv o măsură a Germaniei de a opri un gazoduct de 11 miliarde de dolari din Rusia.

Şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a descris măsurile blocului ca fiind „cel mai dur pachet de sancţiuni pe care l-am implementat vreodată”.

China a fost supusă presiunilor din cauza refuzului său de a numi asaltul Rusiei o invazie.

Preşedintele american Joe Biden, care s-a adresat reporterilor la Casa Albă, a declarat: „Orice naţiune care susţine agresiunea goală a Rusiei împotriva Ucrainei va fi pătată prin asociere”. El a refuzat să comenteze direct poziţia Chinei.

Rusia este unul dintre cei mai mari producători de energie din lume şi atât ea, cât şi Ucraina se numără printre primii exportatori de cereale. Războiul şi sancţiunile vor perturba economiile din întreaga lume.

Preţul petrolului a urcat vineri cu până la 2 dolari pe baril, în timp ce pieţele se pregătesc pentru impactul sancţiunilor comerciale asupra principalului exportator de ţiţei, Rusia.

Contractele futures la grâu din SUA au atins cel mai ridicat nivel din ultimii aproape 14 ani, porumbul a ajuns aproape de maximul ultimelor opt luni, iar soia şi-a revenit pe fondul temerilor legate de întreruperea aprovizionării cu cereale din regiunea cheie a Mării Negre.

Companiile aeriene s-au confruntat, de asemenea, cu perturbări, Japan Airlines anulându-şi zborul de joi seară spre Moscova, iar Marea Britanie închizându-şi spaţiul aerian pentru transportatorii ruşi. citeşte mai mult

Zelenski a declarat că 137 de militari şi civili au fost ucişi în lupte, iar sute de persoane au fost rănite. Oficialii ucraineni anunţaseră anterior cel puţin 70 de persoane ucise.

La aproximativ 90 km nord de Kiev, Cernobîl a fost preluat de forţe fără semne de identificare care au dezarmat o unitate militară ucraineană care păzea centrala, a declarat autoritatea de reglementare nucleară de stat din Ucraina.

Autoritatea a precizat că nu au existat victime, că nimic nu a fost distrus, că nivelurile de radiaţii au rămas neschimbate şi că a informat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică că a pierdut controlul asupra centralei.

Consiliul de Securitate al ONU va vota vineri un proiect de rezoluţie care va condamna invazia Rusiei şi va cere retragerea imediată a Moscovei.

Moscova poate exercita dreptul de veto asupra măsurii şi nu era clar cum va vota China.