• Ucrainenii au planificat comemorări, priveghiuri cu lumânări și alte comemorări pentru zecile de mii de morți.
  • El a declarat că aceștia s-au dovedit invincibili în ceea ce a numit un an de durere, tristețe, credință și unitate”.
  • Au existat temeri că Rusia ar putea declanșa un alt baraj de rachete împotriva Ucrainei.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a promis că va milita pentru victorie în 2023, în timp ce el și alți ucraineni au marcat vineri prima aniversare sumbră a invaziei rusești, pe care a numit-o cea mai lungă zi din viața noastră”.

În zorii unei zile de comemorări și reflecții, președintele Volodimir Zelenski a adoptat un ton de sfidare sumbră și a folosit această aniversare pentru a-i felicita pe ucraineni pentru rezistența lor în fața celui mai mare și mai mortal război din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. El a declarat că aceștia s-au dovedit invincibili în ceea ce a numit un an de durere, tristețe, credință și unitate”.

Am supraviețuit primei zile a războiului de amploare. Nu știam ce ne va aduce ziua de mâine, dar am înțeles clar că pentru fiecare zi de mâine trebuie să lupți. Și am luptat”, a spus el într-un discurs video la primele ore ale dimineții.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
SADIQ KHAN CANDIDEAZĂ LA MANDATUL 3
JOE BIDEN DECLASIFICĂ MARIJUANA
RAZBOIUL PENTRU A.I. A ÎNCEPUT
FT: UE ARE TIMP, SUA AU BANI

A fost cea mai lungă zi din viața noastră. Cea mai grea zi din istoria noastră modernă. Ne-am trezit devreme și nu am mai adormit de atunci”, a spus el. Ucrainenii au planificat comemorări, priveghiuri cu lumânări și alte comemorări pentru zecile de mii de morți – un bilanț care crește în permanență pe măsură ce luptele se desfășoară în special în estul Ucrainei.

Au existat temeri că Rusia ar putea declanșa un alt baraj de rachete împotriva Ucrainei pentru a aduna și mai multă tristețe în această zi. Din fericire, alarmele de raid aerian nu au sunat peste noapte în capitala Kiev, iar dimineața tristă a început în liniște.

Cu toate acestea, guvernul a recomandat școlilor să mute cursurile online, iar angajaților din birouri li s-a cerut să lucreze de acasă.

Omagii aduse rezistenței Ucrainei au curs de peste hotare. Turnul Eiffel din Paris s-a numărat printre monumentele iluminate în culorile Ucrainei – galben și albastru.

Zelenski a început ziua mai devreme, lansând un tweet care promitea: Știm că 2023 va fi anul victoriei noastre!”. A urmat discursul său video, în care a promis că nu-i va abandona pe ucrainenii care trăiesc sub ocupația rusă.

Ucraina nu a uitat de voi, nu a renunțat la voi. Într-un fel sau altul, vom elibera toate pământurile noastre”, a spus el. După un an, cifrele victimelor sunt îngrozitoare de ambele părți, estimările occidentale sugerând sute de mii de morți și răniți.