- În Seul au avut loc manifestații de protest, majoritatea cerând demisia lui Yoon.
- Sondajele arată că aproximativ trei sferturi dintre sud-coreeni susțin punerea sa sub acuzare, evidențiind o scădere drastică a popularității sale.
- Partidul Puterii Poporului, aflat la putere, a boicotat votul pentru punerea sub acuzare a lui Yoon.
Sâmbătă dimineața, la patru zile după încercarea eșuată a lui Yoon de a declara legea marțială, președintele a apărut din nou la televizor. De data aceasta pentru a-și cere scuze națiunii, cu doar câteva ore înainte de un vot de destituire, scrie BBC.
Advertisment
Însă „mea culpa” sa nu a făcut mare lucru pentru a liniști publicul. În timp ce parlamentarii începeau să se îndrepte spre adunarea națională, în Seul au început diverse manifestații de protest. În timp ce câteva au fost în sprijinul președintelui în dificultate, majoritatea i-au cerut să demisioneze sau să fie pus sub acuzare. Au existat, de asemenea, discursuri înflăcărate. „Trebuie să îi eliminăm pe trădători! Dacă votul de punere sub acuzare eșuează, toți cei 1,5 milioane de membri ai sindicatului nostru vor alerga direct la biroul prezidențial”, a promis un lider sindical.
Când a venit momentul să se voteze proiectul de lege privind destituirea, Partidul Puterii Poporului (PPP), aflat la putere, a anunțat un boicot, împiedicând opoziția căreia îi lipseau doar opt voturi pentru a trece proiectul de lege. Aproape toți deputații PPP s-au ridicat de la locurile lor și au părăsit sala, în timp ce membrii opoziției strigau și încercau să îi împiedice să plece.
Recomandări
Între timp, în interiorul Adunării Naționale, liderii opoziției au promis să depună din nou și din nou proiectul de lege privind punerea sub acuzare, până când vor scăpa de Yoon. Publicul este de partea lor: trei sferturi dintre sud-coreeni doresc o punere sub acuzare, conform ultimelor sondaje, în timp ce cota de popularitate a lui Yoon a scăzut și mai mult, la doar 13%.
Citește și
- Trump spune că președintele sirian Bashar al-Assad „și-a părăsit țara” după ce a pierdut sprijinul Rusiei
- NASA amână misiunile pe Lună: Artemis II pentru aprilie 2026, Artemis III pentru mijlocul anului 2027. Care sunt motivele
- George Simion va merge astăzi la secțiile de votare pentru a ține un moment de reculegere
Partenerii noștri