Preşedintele Zelenski anunță candidatura Odesei la statutul de Patrimoniu Mondial UNESCO

  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat marţi candidatura la Patrimoniul Mondial al UNESCO a centrului istoric al oraşului Odessa, renumit pentru arhitectura sa şi ,,ţintă a bombardamentelor ruseşti„.
  • În cadrul Consiliului executiv al UNESCO, Zelenski s-a adresat într-un mesaj video celor 58 de state membre ale Consiliului pentru oficializarea acestei candidaturi.
  • Odesa, un oraş-port la Marea Neagră, renumit în special pentru scările monumentale şi centrul său istoric, este un punct strategic în acest conflict, fiind bombardat de mai multe ori de forţele ruse.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat marţi candidatura la Patrimoniul Mondial al UNESCO a centrului istoric al oraşului Odessa, renumit pentru arhitectura sa şi ,,ţintă a bombardamentelor ruseşti” , potrivit Le Figaro.

În cadrul Consiliului executiv al UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură), Zelenski s-a adresat într-un mesaj video celor 58 de state membre ale Consiliului pentru oficializarea acestei candidaturi.

Odesa, un oraş-port la Marea Neagră, renumit în special pentru scările monumentale şi centrul său istoric, este un punct strategic în acest conflict, fiind bombardat de mai multe ori de forţele ruse.

,,Trebuie să trimitem un semnal clar că lumea nu va închide ochii la distrugerea istoriei noastre comune, a culturii noastre comune, a moştenirii noastre comune” , a spus preşedintele ucrainean.

,,Una dintre etape ar trebui să fie conservarea centrului istoric al Odesei – un oraş frumos, un port important la Marea Neagră şi o sursă de cultură pentru milioane de oameni din diferite ţări” .

,,Zelenski a explicat că a trimis dosarul de candidatură către UNESCO – al cărui sediu este la Paris.

,,Odesa, ca toate celelalte oraşe din Ucraina, este ţinta bombardamentelor ruseşti. Vă rugăm, susţineţi Odesa! Arătaţi chiar la nivelul UNESCO că teroarea rusă trebuie să înceteze” , a îndemnat el.

,,540 este numărul total de obiecte din patrimoniul cultural, instituţii culturale şi monumente religioase avariate de bombardamentele ruseşti în Ucraina de la începutul războiului declanşat la 24 februarie” , a denunţat preşedintele ucrainean.