- Preţul petrolului a crescut luni cu peste 1%, extinzând câştigul de săptămâna trecută, în condiţiile în care potenţiala reducere a producţiei OPEC+ şi conflictul din Libia au contribuit la compensarea dolarului american puternic şi a perspectivelor sumbre privind creşterea economică din SUA.
- Ţiţeiul Brent a crescut cu 1,14 dolari, sau 1,1%, la 102,13 dolari pe baril, după ce săptămâna trecută a crescut cu 4,4%. Ţiţeiul american West Texas Intermediate (WTI) a câştigat 1,52 dolari, sau 1,6%, la 94,58 dolari, după ce săptămâna trecută a urcat cu 2,5%.
- Creşterea petrolului a fost limitată de forţa dolarului american, care a atins luni un maxim al ultimilor 20 de ani, după ce preşedintele Rezervei Federale a semnalat că ratele dobânzilor vor fi menţinute mai mult timp la un nivel mai ridicat pentru a limita inflaţia.
Preţul petrolului a crescut luni cu peste 1%, extinzând câştigul de săptămâna trecută, în condiţiile în care potenţiala reducere a producţiei OPEC+ şi conflictul din Libia au contribuit la compensarea dolarului american puternic şi a perspectivelor sumbre privind creşterea economică din SUA.
Conform Reuters, Arabia Saudită, principalul producător din cadrul Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), a evocat săptămâna trecută posibilitatea unor reduceri de producţie, despre care surse anonime au declarat că ar putea coincide cu o creştere a ofertei din partea Iranului, în cazul în care acesta va încheia un acord nuclear cu Occidentul.
Ţiţeiul Brent a crescut cu 1,14 dolari, sau 1,1%, la 102,13 dolari pe baril, după ce săptămâna trecută a crescut cu 4,4%. Ţiţeiul american West Texas Intermediate (WTI) a câştigat 1,52 dolari, sau 1,6%, la 94,58 dolari, după ce săptămâna trecută a urcat cu 2,5%.
„Preţul petrolului creşte pe fondul speranţelor privind o reducere a producţiei din partea OPEC şi a aliaţilor săi pentru a restabili echilibrul pieţei ca răspuns la reluarea acordului nuclear cu Iranul„, a declarat Sugandha Sachdeva, vicepreşedinte al departamentului de cercetare a materiilor prime la Religare Broking.
OPEC+, care cuprinde OPEC, Rusia şi producătorii aliaţi, se reuneşte pentru a stabili politica pe 5 septembrie.
Preţul ţiţeiului a crescut în acest an, Brent-ul apropiindu-se de un nivel record de 147 de dolari în martie, în condiţiile în care invazia Rusiei în Ucraina a exacerbat îngrijorările legate de aprovizionare. De atunci, temerile tot mai mari privind ratele ridicate ale dobânzilor, inflaţia şi riscurile de recesiune au cântărit asupra pieţei.
Creşterea petrolului a fost limitată de forţa dolarului american, care a atins luni un maxim al ultimilor 20 de ani, după ce preşedintele Rezervei Federale a semnalat că ratele dobânzilor vor fi menţinute mai mult timp la un nivel mai ridicat pentru a limita inflaţia.
Tulburările din capitala Libiei de la sfârşitul săptămânii, soldate cu 32 de morţi, au stârnit îngrijorarea că ţara ar putea aluneca într-un conflict în toată regula şi ar putea întrerupe aprovizionarea cu petrol din partea naţiunii OPEC.