• Amir-Abdollahian a declarat că Teheranul este pregătit să ajungă la o concluzie prin intermediul unei reuniuni a miniștrilor de externe.
  • IRNA a relatat că Iranul a returnat marți proiectul Acordului de la Viena către UE, dar agenția nu a publicat răspunsul Iranului.
  • Iranul a declarat că orice acord final ar trebui să protejeze drepturile țării și să garanteze ridicarea sancțiunilor.

Iranul a trimis răspunsul său la propunerea Uniunii Europene de a relansa acordul nuclear din 2015, a anunțat agenția de știri de stat IRNA, în timp ce consilierul principal al țării pentru negocieri a scris pe Twitter că un acord este mai aproape ca niciodată, dar nu este încă încheiat.

IRNA a relatat că Iranul a returnat marți proiectul Acordului de la Viena către UE, dar agenția nu a publicat răspunsul Iranului.

Pe Twitter, consilierul echipei de negociere a Iranului, Mohammad Marandi, a declarat că Iranul și-a exprimat îngrijorarea cu privire la proiect, dar că problemele rămase nu sunt foarte greu de rezolvat.

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Aceste preocupări se bazează pe încălcările din trecut ale SUA/UE. Nu pot spune că va exista un acord, dar suntem mai aproape decât am fost până acum, a scris Marandi.

Statele Unite s-au retras din acord în 2018, sub conducerea președintelui de atunci, Donald Trump. În urma retragerii SUA, Iranul a încălcat din ce în ce mai mult acordurile pe care le-a încheiat în cadrul acordului și și-a extins programul nuclear.

Iranul a declarat că orice acord final ar trebui să protejeze drepturile țării și să garanteze ridicarea sancțiunilor, ceea ce ar putea elibera zeci de miliarde de dolari în venituri din petrol și gaze și ar putea stimula economia iraniană aflată în dificultate. Citând poziția echipei iraniene de negociere, IRNA a relatat marți că există încă diferențe în trei chestiuni. în două dintre aceste chestiuni, SUA și-au exprimat verbal flexibilitatea, a relatat IRNA.

A treia chestiune se referă la părțile care garantează continuarea Planului comun de acțiune cuprinzător (JCPA), potrivit IRNA. Iar acest lucru depinde de realismul Statelor Unite pentru a asigura opinia Iranului, a raportat IRNA, citând echipa de negociere. Problemele au fost discutate în detaliu luni, în timpul unei reuniuni speciale a Consiliului de Securitate Națională, potrivit IRNA.

Uniunea Europeană nu a recunoscut oficial că a primit răspunsul Iranului. La începutul zilei de luni, ministrul iranian de externe Hossein Amir-Abdollahian a declarat că, dacă SUA ar arăta o reacție realistă și flexibilă la oferta Iranului, ar fi în punctul de a ajunge la un acord.

Amir-Abdollahian a declarat că Teheranul este pregătit să ajungă la o concluzie prin intermediul unei reuniuni a miniștrilor de externe și să anunțe acordul final dacă punctele sale de vedere vor fi acceptate.

Zilele următoare sunt zile importante, a spus el. Săptămâna trecută, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat pentru CNN că SUA este pregătită să încheie rapid un acord pe baza propunerilor UE.