• Primele date telemetrice de la satelitul Khayyam ar fi fost primite la baza spațială Mahdasht a Agenției Spațiale Iraniene.
  • Satelitul va trimite imagini de înaltă rezoluție de patru ori pe zi.
  • Șeful Roscosmos, Iury Borisov, a salutat lansarea ca fiind un eveniment de referință în cooperarea bilaterală Rusia-Iran.

Aprofundarea de către Rusia a unei alianțe cu Iranul este ceva la care întreaga lume ar trebui să se uite și să vadă ca pe o amenințare profundă, a susținut un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat într-un schimb de e-mail cu Agenția Anadolu.

Satelitul iranian Khayyam a fost lansat pe orbită de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, operat de Moscova, marcând ceea ce Iranul a numit începutul unei cooperări aerospațiale strategice” între Teheran și Moscova.

Șeful Roscosmos, Iury Borisov, a salutat lansarea ca fiind un eveniment de referință în cooperarea bilaterală Rusia-Iran, care deschide calea pentru implementarea de noi proiecte comune. Echipat cu o treaptă superioară Fregat, satelitul Khayyam a fost trimis pe orbită marți cu o rachetă Soyuz-2.1b, de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstanul vecin.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Primele date telemetrice de la satelitul Khayyam ar fi fost primite la baza spațială Mahdasht a Agenției Spațiale Iraniene (ISA). Potrivit rapoartelor, satelitul va fi plasat pe o orbită de 500 de kilometri deasupra suprafeței Pământului. Acesta va trimite imagini de înaltă rezoluție de patru ori pe zi. Imaginile de la Khayyam vor fi folosite pentru a monitoriza granițele Iranului și pentru a îmbunătăți capacitățile țării în ceea ce privește gestionarea și planificarea în domeniul agriculturii, al resurselor naturale, al mediului, al mineritului și al dezastrelor naturale.

Anterior, marți, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kan’ani, a declarat într-un tweet: Lansarea în spațiu a satelitului Khayyam este cea mai recentă realizare aerospațială a oamenilor de știință iranieni, care servește unor scopuri pașnice, și reprezintă încă o pagină strălucitoare în istoria onorurilor științifice ale Iranului islamic.

Calea strălucită a progreselor științifice și tehnologice ale Republicii Islamice Iran continuă înainte, în ciuda sancțiunilor și a presiunii maxime a inamicilor, a adăugat el.