• Aleksandr Lukașenko vorbește public pentru prima dată după arestarea jurnalistului Roman Protasevici
  • Autoritățile din Belarus au spus că au deturnat avionul companiei Ryanair din cauza unei alerte cu bombă
  • Aleksandr Lukașenko: „Eu am acționat conform legii, am aparat oamenii, conform tuturor regulilor internaționale”

Aleksandr Lukașenko se adresează miercui Parlamentului din Belarus. E prima lui apariție publică după ce duminică a deturnat un avion comercial pentru a aresta un disident.

„Mesajul de informare conform căruia la bordul avionului Ryanair era un explozibil a venit din Elveția. Eu am acționat conform legii, am aparat oamenii, conform tuturor regulilor internaționale, a spus președintele Belaruslui.

„Noi pentru ei suntem un poligon, un teritoriu experimental pentru aruncările spre est. Dacă reușesc sa ne învingă pe noi, vor merge mai departe către est. Vreau să vă reamintesc că un cunoscut canal extremist care nu a luat naștere pe teritoriul Belarusului, lucrează acum împotriva Rusiei. Astfel a arătat adevăratul scop al strategiilor din vest”, a adăugat Lukașenko.

Recomandări

RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI
FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI

Tot miercuri, Consiliul de Securitate a ONU se va întâlni pentru a discuta situația din Belraus.

Marți, liderii europeni au aprobat sencțiunile dure împotriva Belarusului. „Consiliul European condamnă puternic forţarea avionului Ryanair să aterizeze la Minsk pe 23 mai, prin periclitarea siguranţei aeronautice şi arestarea de către autorităţile din Belarus a jurnalistului Roman Protasevici şi a partenerei Sofia Sapega”, transmis oficialii.

Roman Protasevici se întorcea duminică seara la Vilnius de la o conferință economică care avusese loc la Atena și la care participase și lidera opoziției Svetlana Tikhanovskaya. Avionul care avea la bord 170 de pasageri ar fi trebuit să ajungă la destinație în trei ore, însă atunci când a început să se apropie de granița dintre Belarus și Lituania a fost interceptat de un avion de luptă MiG-29 și somat să se întoarcă din drum.