• Mike Pence afirmă că Donald Trump „a redus impozitele” atunci când a devenit președinte, în timp ce Joe Biden va „crește taxele” în prima sa zi de la Casa Albă.
  • Kamala Harris face referire la realațiile tensionate create de Trump între SUA și China și afirmă „El ne-a trădat prietenii și a îmbrățișat dictatori din întreaga lume
  • Kamala Harris susține că modul în care a fost gestionată pandemia reprezintă „cel mai mare eşec al unei administraţii americane”
  • Donald Trump a postat nouă mesaje pe Twitter: „Mike Pence se descurcă grozav. Ea e o mașină de făcut gafe

Vicepreședintele în exercițiu, Mike Pence, și partenera de campanie a lui Joe Biden, Kamala Harris, s-au duelat în noaptea de miercuri spre joi (ora României), în vederea alegerilor prezidențiale de pe 3 noiembrie, în prima și singura lor dezbatere televizată. Întâlnirea lor a atras un interes major în acest moment, mai ales după ce actualul președinte al SUA s-a îmbolnăvit de COVID-19.

Discuția a fost una lipsită de tensiuni, din care au reieșit principalele teme de campanie ale celor două partide. Gestionarea crizei COVID, relațiile tensionate dintre China și SUA, dar și „justiția rasială” s-au numărat printre temele abordate în discuție.

O muscă a făcut deliciul dezbaterii pe rețelele de socializare

O muscă care a aterizat pe capul lui Pence în timpul dezbaterii a devenit celebră în social media. Glumele nu au întârziat să apară, iar Pence a fost numit „Lordul Muștelor”.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Merriam-Webster Dictionary a postat pe Twitter că termenul „fly” este cel mai căutat acum pe site.

Tot pe Twitter a apărut un cont special – FlyOnMikePence – și o fotografie cu vicepreședintele și musca de pe capul său.

Trump a postat nouă mesaje pe Twitter în timpul dezbaterii

Preşedintele SUA, Donald Trump, a postat o serie de mesaje prin Twitter în cursul dezbaterii electorale a candidaţilor la funcţia de vicepreşedinte.

Joe Biden şi Kamala Harris vor să interzică exploatarea gazelor de şist„, a afirmat Donald Trump, referindu-se la propunerile candidaţilor democraţi în materie de politică energetică.

„Mike Pence se descurcă excelent! Ea (Kamala Harris -n.red.) este un aparat de gafe”, a comentat preşedintele SUA.

Joe Biden s-a opus eliminării lui Osama ben Laden”, fostul lider al reţelei teroriste Al-Qaida, a continuat Donald Trump.

Planul fiscal al lui Biden ar colecta 4.000 de miliarde de dolari, de două ori mai mult decât majorările propuse de Clinton în 2016„, a transmis Donald Trump prin Twitter.

Va avea loc un transfer de putere pașnic?

Update 05.27: Kamala Harris i-a „îndeamnat pe oameni să iasă și să voteze în număr suficient de mare, astfel încât nimeni să nu ne poată „submina democrația”.

Cred că vom câștiga aceste alegeri”, a spus Mike Pence. Vicepreședintele îi acuză pe democrați că au petrecut ultimii trei ani încercând să răstoarne rezultatul alegerilor din 2016.

El spune că administrația Trump „luptă în fiecare zi” pentru a-i opri pe Joe Biden și Kamala Harris „să schimbe regulile” și să permină „frauda electorală masivă”.

„Justiția rasială” din SUA

Update 05.15: Kamala Harris este întrebată dacă s-a făcut dreptate în cazul lui Breonna Taylor, o tânără de culoare, împușcată moral în timpul unei razii anti-drog.

Nu cred”, răspunde ea, adăugând că viața i-a fost luată în mod „nejustificat”.

Harris amintește apoi de moartea lui George Floyd, spunând că a fost „torturat și ucis sub genunchiul unui ofițer de poliție înarmat”.

În contra-răspuns, Mike Pence spune „inima noastră se înduioșează pentru pierderea oricărei vieți americane nevinovate”, dar a adăugat: „Am încredere în sistemul nostru de justiție”.

Mike Pence spune că nu poate exista nicio scuză pentru „revoltele și jafurile” care au urmat uciderii lui George Floyd de către un polițist.

Care ar trebui să fie relația Americii cu China?

Update 04.52: Vicepreşedintele SUA a justificat, în cadrul dezbaterii electorale, abordarea dură a Administraţiei Donald Trump faţă de China, însă Kamala Harris, candidatul democrat la funcţia de vicepreşedinte, a criticat dur politica externă a Washingtonului.

China este vinovată de coronavirus. Donald Trump a avut o abordare dură faţă de China, a oprit din prima zi zborurile dinspre China! Vom avea în continuare o abordare dură faţă de China, îi vom trage la răspundere pentru ce au făcut„, a declarat Mike Pence în cursul dezbaterii televizate.

La rândul său, Kamala Harris, candidatul Partidului Democrat la funcţia de vicepreşedinte al SUA, a denunţat abordarea preşedintelui Donald Trump pe plan internaţional.

Ea susține că a existat un „eșec al conducerii” din partea administrației Trump, adăugând: „El ne-a trădat prietenii și a îmbrățișat dictatori din întreaga lume„.

Asistăm la un eşec în materie de leadership al Statelor Unite. Vicepreşedintele SUA tocmai a vorbit despre ceea ce crede că sunt realizările preşedintelui Trump în războiul comercial cu China. Aţi pierdut un război comercial (…), America a pierdut 300.000 de locuri de muncă„, a spus Kamala Harris.

Candidații se confruntă în legătură cu schimbările climatice

Update 04.40: Mike Pence este întrebat dacă el crede în efectele schimbărilor climatice provocate de om.

Vicepreședintele recunoaște existența schimbărilor climatice, adăugând că „problema este cauza și ce putem face în această privință”.

Kamala Harris spune că „actuala administrație nu crede în știință”, făcând referire la faptul că, în trecut Pence a spus că „încălzirea globală este un mit”.

Drept răspuns, Mike Pence a afirmat: „Clima se schimbă. Vom urma știința”.

Pence și Harris se contrazic cu privire la economia SUA

Update 04.35: Mike Pence spune că Donald Trump „a redus impozitele” atunci când a devenit președinte, în timp ce Joe Biden va „crește taxele” în prima sa zi de la Casa Albă.

El spune că Joe Biden „va îngropa economia SUA în cadrul unui nou pact Green Deal, în valoare de 2 miliarde de dolari”, adăugând că democratul „vrea să predea Chinei din nou economia”.

Pe de altă parte, Kamala Harris spune că dezbaterea pe această temă ar trebui să se bazeze pe „fapte”, spunându-i lui Pence că Biden a spus „foarte clar” că nu va crește impozitele niciunei persoane care câștigă mai puțin 400.000 de dolari.

Prima temă a dezbaterii: pandemia

Update 04.21: Candidații au fost întrebați despre vârsta candidaților la președinție.

Mike Pence este întrebat dacă a vorbit cu Donald Trump despre situația în care șeful SUA nu va mai putea conduce țara.

Mike Pence evită răspunsul și se revine la tema legată de coronavirus, spunând că va exista un vaccin în „timp record”.

Kamalei Harris i se adresează aceeași întrebare. La fel ca vicepreședintele, ea nu abordează direct răspunsul, spunând în schimb că ziua în care i s-a cerut să fie în echipa lui Biden a fost una dintre „cele mai memorabile din viața mea”.

Debatarea a avut loc în condiții speciale. Cei doi candidați au fost despărțiți de plexiglas

Update 04.03. Cei doi candidați au intrat în sală. Moderatoarea anunță participanții la dezbatare.

Kamala Harris și Mike Pence s-au așezat fiecare la câte un birou, despărțit de două geamuri din plexiglas.

Moderatoarea Susan Page îi întreabă pe cei doi contracandidați dacă ar impune restricții suplimentare pentru a combate răspândirea coronavirusului.

Kamala Harris este prima care răspunde și amintește numărul mare de morți din SUA din cauza COVID-19. Ea spune că vicepreședintele și Donald Trump au știut încă din ianuarie despre natura virusului, însă au ascuns adevărul poporului american.

Știau și l-au mușamalizat”, a spus Harris, adăugând că „ei încă nu au un plan”.

Mike Pence spune că SUA a trecut printr-o „perioadă foarte dificilă” în acest an, dar președintele Donald Trump „a pus poporul american pe primul loc”.

El spune că președintele a acționat de la început, amintind de restricțiile legate de călătoriile în China, lucru căruia Joe Biden s-a opus.

Pence susține că această măsură a președintelui SUA a salvat „sute de mii de vieți”.

Vicepreședintele a declarat că planul lui Joe Biden privind abordarea COVID-19 este similar cu cel al administrației Trump.

Seamănă puțin cu plagiatul, iar Joe Biden știe acest lucru”, spune el.

Sursa: Erin Schaff/The New York Times

Iulian Chifu: Kamala Harris este pragmatică. Mike Pence este foarte echilibrat

Update 3.40: În studioul Știrile, se află jurnalistul Ştefan Ionescu împreună cu invitatul său, analistul Iulian Chifu. Redăm principalele declarații:

Iulian Chifu: Kamala Harris este considerată cea mai liberală din tabăra sa și a ales, în procese, să fie progresistă. Este o pragmatică, nu intra în viziunile lui Joe Biden, dacă era mai la stânga.

Iulian Chifu: Mike Pence este un personaj. El nu se vede din cauza lui Donald Trump, care „domină scena”. Este așezat, pedant, are capacitatea de a se uita la toate ecuațiile. Este foarte echilibrat, este un personaj creștin și reprezintă o parte importantă a Americii, care este creștină.

Update 3.30: În circa 30 de minute va începe dezbaterea dintre Kamala Harris și Mike Pence, transmisă live pe Aleph News.

Susținătorii celor două tabere s-au adunat pe strada din fața studioului unde va avea loc dezbaterea.

Sursa: AFP via Getty Images
Sursa: AFP via Getty Images

Vezi pe Aleph News ce se alege de America: planul B pentru Casa Alba!

Joi dimineață, de la ora 03:30, Aleph News a transmis live lupta pentru vicepreședinția americană: prima confruntare dintre Kamala Harris și Mike Pence.

Duelul Mike Pence – Kamala Harris. Ce miză are această dezbatere

Kamala Harris aspiră să devină prima femeie vicepreședinte din istorie. În vârstă de 55 de ani, este senator al Californiei și este catalogată ca fiind unul dintre cei mai duri interogatori din Congres, care le-a dat mari bătăi de cap multora în ședințele Senatului.

De partea cealaltă, Mike Pence este republican abil în fața presei. Are 61 de ani și este un bărbat foarte religios, din Indiana. În ciuda unor opinii divergente, Mike Pence a fost un stâlp de loialitate pentru șeful său vreme de patru ani și a stat alături de Trump de fiecare dată.

Dezbaterile pentru funcția de vicepreședinte nu i-au impresionat prea mult pe istoricii prezidențiali, dar în acest an este cu totul altceva, în contextul confruntării încinse Trump vs. Biden. Ar putea fi ultima dezbatere directă din campanie dacă următoarea confruntare Trump-Biden va fi anulată.

Cei de la Brookings Institution consideră că duelul dintre Pence și Harris este cea importantă dezbatere pentru postul de vicepreședinte din istorie. Cei doi se vor confrunta în condiții speciale de pandemie. Candidații vor fi separați de panouri de protecție plexiglas.