Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, face apel în Congresul SUA pentru mai multe arme

Olena Zelenska
  • Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a făcut apel marţi la parlamentarii americani pentru a oferi mai multe arme Ucrainei, care ar putea ajuta la asigurarea unei „mari victorii comune”.
  • Olena Zelenska, a ţinut un discurs de 15 minute în faţa membrilor Camerei Reprezentanţilor şi Senatului Statelor Unite.
  • Preşedintele ucrainean declarase că se aşteaptă la „rezultate semnificative” în urma întâlnirilor soţiei sale de la Washington.

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a făcut apel marţi la parlamentarii americani pentru a oferi mai mult ajutor ţării sale în lupta împotriva invaziei ruse care durează de cinci luni, spunând că armele ar putea ajuta la asigurarea unei „mari victorii comune”, scrie Reuters, citat de Mediafax.

Olena Zelenska, a ţinut un discurs de 15 minute în faţa membrilor Camerei Reprezentanţilor şi Senatului Statelor Unite.

Zelenska, soţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a prezentat videoclipuri cu copii despre care a spus că au fost răniţi sau ucişi, inclusiv un băieţel de trei ani care se află acum în Germania şi învaţă cum să folosească proteze.

„Câţi copii ca el sunt în Ucraina? Câte familii ca aceasta pot fi încă distruse de război? Acestea sunt Jocurile Foamei ale Rusiei”, a spus ea, făcând referire la o serie de romane şi filme în care oamenii se vânează unii pe alţii.

„Cer arme, arme care să nu fie folosite pentru a purta un război pe pământul altcuiva, ci pentru a proteja casa cuiva şi dreptul de a trăi în acea casă”, a mai spus Zelenska.

„Răspunsul este chiar aici, în Washington D.C. … Ajutaţi-ne să oprim această teroare împotriva ucrainenilor şi aceasta va fi marea noastră victorie comună în numele vieţii, al libertăţii şi al căutării fericirii”, a spus ea.

Statele Unite au oferit Ucrainei asistenţă de securitate în valoare de opt miliarde de dolari de la începutul războiului, inclusiv 2,2 miliarde de dolari în ultima lună, potrivit administraţiei Biden. Membrii Congresului au spus că sunt gata să autorizeze mai mult.

„Ei nu cer soldaţi americani. Ei cer arme americane. Cred că acum este momentul să punem la punct un alt pachet de ajutor pentru a merge până în 2023 cu o ofertă de arme avansate şi asistenţă economică pentru a rămâne în luptă”, a declarat senatorul republican Lindsey Graham după discurs.

Preşedintele ucrainean declarase că se aşteaptă la „rezultate semnificative” în urma întâlnirilor soţiei sale de la Washington. Ea s-a întâlnit marţi, la Casa Albă, cu preşedintele Joe Biden şi cu prima doamnă a SUA, Jill Biden.