• Carantina se extinde în jurul Bucureștiului.
  • Oamenii din Mogoșoaia, Otopeni, Corbeanca, Dobroești, Măgurele, Popești-Leordeni pot ieși din case doar cu declarație pe proprie răspundere.
  • Întrebat dacă va fi carantinat și Bucureștiul după alegeri, Klaus Iohannis nu a dat un răspuns clar.

Pentru zeci de mii de locuitori din localitățile vecine ale Capitalei, prima noapte de carantină a trecut cu un amestec de revoltă și optimism.

Doar cu declarație pe proprie răspundere și pentru motive temeinice poți să intri și să ieși din Mogoșoaia, Otopeni, Corbeanca, Dobroești, Măgurele, Popești-Leordeni.

Adică să mergi la serviciu, să cumperi mâncare și medicamente.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Prima zi de carantină în localităţi din Ilfov: 250 de amenzi

Primele amenzi pentru ilfovenii care au încălcat restricţiile. Poliţiştii au legitimat peste 2.000 de persoane, iar cei care nu aveau declaraţie pe proprie răspundere şi motive bine întemeiate de deplasare au fost sancţionaţi.

Verificările au continuat în Ilfov cu 156 de poliţişti, alături de 81 de efective reprezentând Inspectoratul de Jandarmi Judeţean, ISU Bucureşti-Ilfov, Poliţia Locală, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor şi Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transport Rutier.

Forţele de ordine au verificat 227 de societăţi comerciale şi au legitimat peste 2.163 de persoane în Ilfov, cu privire la respectarea interdicţiilor impuse pe timpul stării de alertă. De asemenea, au fost verificate peste 261 de mijloace de transport persoane.

În ultimele 24 de ore, poliţiştii au dat 253 de amenzi în valoare de 28.300 lei.

Duminică, judeţul Ilfov are o rată de infectare cu SARS-CoV-2 de 8,17 la mie.

Ce spun oamenii

„Lucrez de acasă deci pe mine chiar nu mă deranjează. Eu cred că ne descurcăm. Trebuie să facem față.”, spune Marina.

„La muncă o să merg, sigur, cu declarație. Copii sunt acasă oricum în online, am doi”, este de părere Dragoș.

„Cu declarație, bineînțeles, totul legal, ne dezinfectăm, avem grijă la condiții. Sperăm să mergem în continuare că e interesul nostru.
Avem rate, copii acasă. Dacă am funcționat până acum sperăm să funcționăm și de acum încolo.
”, spune Teodora.

Carantinarea Bucureștiului, sub semnul întrebării

Întrebat dacă va fi carantinat și Bucureștiul după alegeri, Klaus Iohannis nu a dat un răspuns clar.

Klaus Iohannis: E o măsură care și-a dovedit eficiența, însă problematic este efectul economic. Experții recomandă o analiză atentă unde se impune și unde nu se impune carantinarea.”

Premierul Orban locuiește la Dobroești, una dintre localitățile care sunt în carantină de aseară. El rămâne însă relaxat. Este de ajuns să arate legitimația de serviciu ca să poată ieși din comună. Vecinii lui nu sunt însă la fel de relaxați.

Valentin Condu, primarul din Dobroești, nu a dorit să vorbească despre noile reguli impuse în localitatea sa.

Cu toate acestea, primăria comunei are o poveste pe care merită să o știi.

Social democratul Valentin Condu a fost reales în acest an pentru un nou mandat, deși a fost condamnat în 2016, cu suspendare, pentru că a sechestrat un procuror care i-a facut flagrant.